Clicky

 
Transport Online - Nieuwe Volvo FM TAG-XL voor Heijmans

Nieuwe Volvo FM TAG-XL voor Heijmans

Nieuwe Volvo FM TAG-XL voor Heijmans
15-06-2022 19:26 | Nieuw Materieel | auteur Redactie

Heijmans heeft een nieuwe Volvo FM 460 8x2 tridem met TAG-XL asconfiguratie in gebruik genomen voor het plaatsen van geleiderails langs (snel)wegen. De truck is volledig naar de wensen van Heijmans gespecificeerd en combineert efficiency met ergonomie. De Volvo FM is geleverd door Volvo Trucks-dealer BAS Truck Center.

De nieuwe Volvo FM wordt gebruikt door de divisie wegspecialismen van Heijmans. Deze divisie is expert op onder meer het gebied van wegonderhoud, asfalt, geluidsschermen, wegen, wegmarkeringen en geleiderails. Heijmans is verantwoordelijk voor duizenden kilometers geleiderail langs het Nederlandse wegennet. De nieuwe Volvo FM 460 8x2 tridem met TAG-XL asconfiguratie wordt ingezet bij het plaatsen van geleiderails.

Ergonomie was een belangrijke eis bij het specificeren van de nieuwe truck, vertelt Patrick van den Dungen, hoofduitvoerder bij de divisie wegspecialismen. “Duurzame inzetbaarheid van medewerkers, oftewel medewerkers gezond en vitaal houden, is bij ons een belangrijk thema. Het plaatsen van geleiderails is nog vrij veel handwerk en daarbij willen we onze mensen zoveel mogelijk ontlasten.”

Drimote

De Volvo FM is uitgerust met 36 tonmeter HIAB-autolaadkraan en Drimote, waarmee de truck op afstand kan worden bestuurd. “Dat is echt een enorme verbetering”, zegt Van den Dungen. “Met Drimote kan de chauffeur de truck besturen terwijl hij naast de truck staat. Per dag plaatsen we zo’n achthonderd meter geleiderail en iedere twaalf meter moet de truck worden verzet. Dankzij Drimote hoeft de chauffeur niet meer steeds in en uit te stappen. Dat bespaart én veel tijd én maakt het werk ergonomischer. De chauffeur is er zeer blij mee.”

Ook tal van andere features dragen bij aan werkcomfort. “De laadvloerhoogte is zo laag mogelijk, zodat je zo min mogelijk hoeft te tillen als je spullen op de laadbak legt. Daarnaast hebben we gekozen voor een TAG-XL asconfiguratie om ruimte te creëren voor uitschuifkokers. Aan weerszijden van de truck kunnen deze kokers 1,5 meter uitschuiven. Daar kunnen we op een comfortabele werkhoogte pallets met materialen neerzetten die we gebruiken bij het plaatsen van geleiderails, zoals palen en andere onderdelen. Ander voordeel van de uitschuifkokers is dat we tegelijkertijd de autolaadkraan kunnen blijven gebruiken. Bij onze vorige truck kon dat niet. Ook handig: de kraan, Drimote en de uitschuifkokers kunnen we bedienen met één afstandsbediening.”

Lage instap van de Volvo FM

Reden om voor de Volvo FM te kiezen is de lage instap met twee treden. “Hoewel de chauffeur dankzij Drimote veel minder vaak in en uit de cabine hoeft te stappen, doet hij dat dagelijks nog steeds een heel aantal keren. Een lage instap maakt ook dat comfortabeler en ergonomischer. Om dezelfde reden hebben we gekozen voor het elektronisch geregelde stuurbekrachtigingssysteem Volvo Dynamic Steering.”

I-Shift met kruipversnellingen

Bij het werken langs de weg zijn veiligheid en zichtbaarheid het allerbelangrijke. De truck is uitgerust met LED-verlichting, een 360 graden camerasysteem voor volledig zicht rondom en uitgebreide veiligheidssystemen. Verder is de truck volledig luchtgeveerd en voorzien van I-Shift met kruipversnellingen, waarmee het mogelijk is om op zeer lage snelheid te rijden. “Ideaal als we over een lengte van een paar honderd meter materialen verdelen”, zegt Harmen Lamers, materiaalspecialist van de afdeling Materiaal Beheer bij Heijmans. “De truck kan dan op een constante lage snelheid doorrijden en hoeft niet steeds te stoppen en op te trekken.”

Goede samenwerking

Bij de specificatie en opbouw van de truck waren meerdere partijen betrokken. Naast BAS Truck Center waren dat Terberg Techniek, Carrosseriewerk Van de Weijer en HIAB. “Een team van leveranciers dat goed met elkaar kan samenwerken. Ze denken allemaal positief mee en input vanuit ieders expertise leidt uiteindelijk tot een optimaal voertuig. Zo hebben we op advies van BAS Truck Center gekozen voor een 13-liter motor vanwege de TAG-XL asconfiguratie. De opbouw hebben ze helemaal onderling afgestemd, daar hadden wij geen omkijken naar. Het onderhoud laten we uitvoeren bij BAS Truck Center in Veghel, dat regelt de chauffeur zelf en die korte lijn loopt prima. We zijn zeer tevreden over de service van BAS Truck Center.”

Foto's

 • Lelieveld Transport
  Lelieveld Transport
 • DHL
  DHL
 • CSE
  CSE
 • CSE
  CSE
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,084
Diesel2,084

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden