Clicky

 
Transport Online - Agractie staakt boerenprotest in Den Haag, nu actie op de Veluwe

Agractie staakt boerenprotest in Den Haag, nu actie op de Veluwe

Agractie staakt boerenprotest in Den Haag, nu actie op de Veluwe
15-06-2022 19:15 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - Boeren gaan woensdag 22 juni toch niet in Den Haag actievoeren tegen de kabinetsaanpak van het stikstofprobleem. Dat maakt boerencollectief Agractie bekend. Tijdens besprekingen met andere boerenorganisaties deze week bleek dat de boeren meer voelen voor "een positief getoonzette manifestatie op de Veluwe om daar een statement te maken", zo staat in een persbericht.

"Om een gezamenlijk geluid vanuit de agrarische sector niet in de weg te staan hebben wij besloten de geplande actie op 22 juni in Den Haag niet te laten doorgaan, evenals de voorbereide vervolgacties onder meer bij het stikstofdebat op 23 juni", aldus Agractie.

Dinsdag meldde voorzitter Mark van den Oever van Farmers Defence Force (FDF) in een vlog al dat de actiegroep zich niet zou aansluiten bij andere boeren die naar Den Haag zouden gaan. Naast FDF en Agractie is LTO Nederland een organisatie die betrokken is bij de invulling van het protest op 22 juni.

Hoe de actie op de Veluwe eruit gaat zien, is vooralsnog niet duidelijk. Een woordvoerder van LTO Nederland zegt dat er over de invulling van de actie nog overlegd wordt. Wim Brouwer van LTO Gelderse Vallei zegt tegen de NOS dat er politici aanwezig zullen zijn en dat er nog over de precieze locatie gesproken wordt met grondeigenaren. Staatsbosbeheer, een van die grondeigenaren, laat weten nog niet op de hoogte te zijn van de plannen van de boeren. "Maar de Veluwe is qua grondeigenaren enorm versnipperd."

In Nederland moet de stikstofuitstoot, voor een aanzienlijk deel veroorzaakt door de landbouw, significant omlaag om natuurgebieden de kans te geven te herstellen. Vrijdag maakte minister voor Natuur en Stikstof Christianne van der Wal de stikstofdoelen bekend. Die zijn voornamelijk voor boeren ingrijpend. Volgens die doelstellingen moet de uitstoot in Noord-Brabant, de Gelderse Vallei en Limburg met meer dan de helft omlaag. In beschermde natuurgebieden moet de uitstoot zelfs met minstens 95 procent omlaag, en in de ring rondom deze gebieden met 70 procent.

Bij een eerdere protestactie in juli parkeerden boeren enkele honderden tractoren op het Malieveld in hartje Den Haag. Dat zorgde voor veel verkeershinder. Ook bij dit protest verwachtte de voorman van Agractie, Bart Kemp, aanvankelijk verkeersproblemen. Hij adviseerde mensen volgende week woensdag per trein te reizen of thuis te werken.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,986
Diesel1,890

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden