Clicky


NPO wil omroep ON financiële sanctie opleggen na hard rapport

NPO wil omroep ON financiële sanctie opleggen na hard rapport
15-06-2022 16:25 | Binnenland | auteur ANP

HILVERSUM - De NPO is voornemens een sanctie op te leggen aan omroep Ongehoord Nederland. Dat heeft de NPO woensdag gemeld na het kritische rapport van de ombudsman. Hierin stond dat ON de journalistieke code van de NPO heeft geschonden en gasten zonder weerwoord ongefundeerde uitspraken laat doen. Dit "baart de NPO zorgen".

Na zorgvuldige bestudering van de uitspraak van de ombudsman is de NPO van plan aan omroep Ongehoord Nederland een sanctie op te leggen. Op grond van de Mediawet kan de Raad van Bestuur van de NPO als sanctie ten hoogste 15 procent van het voor een omroep vastgestelde budget inhouden. Dit is ON en omroepbaas Arnold Karskens woensdag gemeld.

Dit is echter een voornemen. Eerst wil de NPO omroep Ongehoord Nederland horen en de kans geven te reageren. Daarna besluit de Raad van Bestuur van de NPO. Dit besluit moet in de week van 27 juni uiterlijk worden genomen.

Karskens noemde het voornemen voor de sanctie woensdag in een reactie "een frontale aanval op de persvrijheid in Nederland". Eerder had Karskens al duidelijk gemaakt zich niet in de conclusies van de ombudsman te kunnen vinden. Ook in de uitzending van Ongehoord Nieuws van afgelopen dinsdag werd het rapport bespot door de presentatoren. Astro TV- en Ongehoord Nederland-presentator Arlette Adriani suggereerde dat zij maar "een cursusje doorvragen moest gaan doen deze zomer". Een van de verwijten van de ombudsman was dat de presentatoren van ON zelden doorvragen als gasten ongefundeerde of niet-feitelijke uitspraken doen.

In de uitzending werd meerdere malen niet doorgevraagd nadat gasten niet onderbouwde uitspraken deden. Zo stelde Forum voor Democratie-parlementariër Freek Jansen dat het kabinet "ons land wil ontmantelen" door "het criminele Afrikaanse gebeuren" uit Franse voorsteden naar Nederland te halen als arbeidsmigrant. De presentatoren gaven na deze opmerking geen tegenwicht en vroegen niet door.

Het Commissariaat van de Media liet eerder weten het rapport te gaan "bestuderen". Staatssecretaris Gunay Uslu (Media) liet weten zich "niet te gaan bemoeien" met de zaak-Ongehoord Nederland. De omroep van Karskens kreeg in 2021 van toenmalig mediaminister Arie Slob de aspirant-status op voorwaarde dat de omroep "dezelfde ideeën over onafhankelijke journalistiek" deelde als andere omroepen binnen de NPO. Maar het ministerie heeft de uitzendingen niet gecontroleerd.