Clicky

 
Transport Online - Kamer wil doorrijder na ongeval minder tijd geven zich vrijwillig te melden

Kamer wil doorrijder na ongeval minder tijd geven zich vrijwillig te melden

Kamer wil doorrijder na ongeval minder tijd geven zich vrijwillig te melden
14-06-2022 19:20 | Weer en Verkeer | auteur ANP

DEN HAAG - Een bestuurder van een voertuig die doorrijdt na een aanrijding, zou zich voortaan sneller alsnog uit eigen beweging moeten melden om strafvervolging op dit punt te voorkomen. Nu krijgt een betrokkene nog maximaal twaalf uur de tijd om zich vrijwillig bij de politie te melden. Deze wettelijk vastgelegde termijn moet worden geschrapt of hooguit drie uur worden met een verplichte bloedproef voor de betrokkene. Dat vindt de Tweede Kamer, die een motie van CDA en PVV met deze strekking aannam.

Volgens de indieners komt het steeds vaker voor dat iemand doorrijdt na een ongeval. Voor een beschonken bestuurder kan dat lonend zijn, omdat binnen de gestelde twaalf uur alcohol uit het bloed kan verdwijnen. Mogelijk alcoholgebruik kan dan niet meer meewegen bij de strafmaat als het tot vervolging komt.

Op zich is het verboden om de plaats van een verkeersongeval te verlaten, maar er gelden enkele uitzonderingen voor de strafbaarheid. Die uitzonderingen gelden overigens niet als iemand in hulpeloze toestand wordt achtergelaten.

De Kamer verzoekt het kabinet om de twaalf uur als uitzonderingsgrond in de Wegenverkeerswet te schrappen of flink te verkorten. In dit artikel 184 volgt geen strafvervolging indien de overtreder binnen deze tijd na het verkeersongeval en voordat diegene als verdachte is aangehouden of verhoord, zich vrijwillig meldt bij de politie of andere opsporingsambtenaren.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,481
Diesel2,314

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats