Clicky

 
Transport Online - Gasprijs stijgt flink door problemen rond levering uit Rusland

Gasprijs stijgt flink door problemen rond levering uit Rusland

Gasprijs stijgt flink door problemen rond levering uit Rusland
14-06-2022 15:53 | Financieel | auteur ANP

AMSTERDAM - De Europese gasprijs is dinsdagmiddag flink omhooggeschoten. Dat gebeurde nadat het Russische staatsgasbedrijf Gazprom zei dat technische problemen de levering via een belangrijke gaspijpleiding naar Duitsland met 40 procent zouden kunnen verminderen.

Het gaat om de zogeheten Nordstream-pijp. Volgens Gazprom kan er mogelijk maar zo'n 100 miljoen kubieke meter gas per dag door die leiding stromen, in plaats van de geplande 167 miljoen. Dit zou onder meer komen omdat het Duitse industrieconcern Siemens bepaalde pomp-apparatuur niet heeft teruggegeven die naar het bedrijf was gestuurd voor reparatie.

Persbureau Bloomberg meldt op basis van ingewijden dat een turbine waarmee het gas door de pijplijn wordt gepompt in Canada was voor onderhoud. Door de sancties moest dat apparaat daar blijven. Een tweede turbine die aan onderhoud toe is, kan juist niet naar Canada worden gestuurd vanwege de sancties tegen Rusland.

De prijs voor gas op de Amsterdamse gasbeurs, die maatgevend is voor Europese prijzen, steeg kort na het verschijnen van dit bericht met zo'n 13 procent tot 94 euro per megawattuur. Op de Britse markt werd gas aan het begin van de middag ongeveer 11 procent duurder.

Al eerder ging de gasprijs omhoog omdat er minder gas vanuit Noorwegen de Europese markt op kwam. Ook een explosie in een terminal voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) in Texas droeg bij aan de stijgende prijzen. Daardoor zal de levering van lng vanuit de Verenigde Staten mogelijk enige tijd beperkt zijn.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,986
Diesel1,890

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden