Clicky


Olietanker mag Griekenland weer verlaten, inclusief Iraanse olie

Olietanker mag Griekenland weer verlaten, inclusief Iraanse olie
14-06-2022 12:06 | Buitenland | auteur ANP

ATHENE/TEHERAN - Het vrachtschip met Iraanse olie aan boord dat door Griekenland in beslag was genomen, mag weer uitvaren. Volgens Iraanse media gaat het schip inclusief de olie terug naar de eigenaar.

In april nam Griekenland de olietanker in beslag, omdat het schip van een Rus zou zijn die op de Europese sanctielijst staat. De Verenigde Staten deden toen een verzoek om de olie ook niet via een ander schip te transporteren, vanwege de Amerikaanse sancties tegen Teheran. Dat verzoek is door een lokale Griekse rechtbank goedgekeurd en de Amerikanen hebben een deel van de olie al naar een ander schip overgebracht.

Het zou om 115.000 ton Iraanse olie gaan. Iran beschouwde dit als diefstal en wilde de olie terug. Eind mei nam Iran als vergelding twee Griekse olietankers in de Perzische Golf in beslag. Griekenland en de Verenigde Staten eisten de onmiddellijke vrijgave van de twee olietankers, inclusief vracht en bemanning.

Volgens een Griekse overheidsfunctionaris heeft een andere rechtbank afgelopen week besloten dat de olie inderdaad ten onrechte was ingenomen en terug moet worden gegeven aan Iran. Teheran heeft nog niet laten weten of het nu ook de Griekse olietankers vrijlaat.