Clicky

 
Transport Online - Minister Van der Wal thuis in gesprek met demonstrerende boeren [+video]

Minister Van der Wal thuis in gesprek met demonstrerende boeren

Minister Van der Wal thuis in gesprek met demonstrerende boeren [+video]
10-06-2022 22:53 | Binnenland | auteur ANP

BATHMEN - Minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) is vrijdagavond in gesprek gegaan met tientallen boeren die uit protest met hun tractor naar haar huis waren gekomen. De boeren kwamen met ongeveer twintig tractoren om te demonstreren tegen de stikstofplannen die het kabinet vrijdag bekend had gemaakt. De politie was aanwezig, het bleef ter plekke rustig.

Van der Wal stuurde vrijdag de stikstofdoelen naar de Tweede Kamer. Die zijn voornamelijk voor boeren ingrijpend. Volgens die doelstellingen moet de uitstoot in Noord-Brabant, de Gelderse Vallei en Limburg met meer dan de helft omlaag. In beschermde natuurgebieden moet de uitstoot zelfs met minstens 95 procent omlaag, en in de ring rondom deze gebieden met 70 procent.

Actiegroep Voll Gass claimt achter de actie bij de minister te zitten. Op videobeelden van een van de aanwezigen was te zien dat tientallen mensen naar haar huis waren gekomen en dat er tractoren stonden geparkeerd. Een van actievoerders, melkveehouder Geert Leusink uit de Achterhoek, vond dat het geoorloofd was Van der Wal thuis op te zoeken.

Kamerleden hadden daar vrijdagavond scherpe kritiek op. "Ja, maar die maatregelen komen bij ons ook op de keukentafel terecht", reageerde Leusink. "We zijn bang dat hele gebieden worden weggeveegd van boeren." Op meegebrachte spandoeken stond onder meer de tekst "Als we gaan, gaan we met zijn allen naar de kloten".

In een verklaring die een woordvoerder van Voll Gass verspreidde, uitte de groep zijn onvrede over de stikstofplannen. De actiegroep schreef daarin over de minister dat "als zij een brief in mekaar flanst met maatregelen die de doodsteek zijn voor een hele sector, dan willen we daar wel wat tijd voor vrijmaken. Zij hoort niet op die plek. En dat zal ze weten ook. Daarom rijdt een deel van Voll Gass, samen met een paar andere groepen, naar haar huis."

De minister kreeg een brief namens 'alle boeren van Nederland', zo meldt Voll Gass, waarin haar "gezien de ontstane situatie per direct ontslag" wordt gegeven. De boeren zeggen zich niet gewenst te voelen en zeggen het vertrouwen in de minister op.

Even na 22.00 uur reden de boeren weer weg bij het huis. Volgens melkveehouder Leusink met gemengde gevoelens. "De boodschap is wel overgekomen maar we vragen ons af of deze actie wel het gewenste effect zal hebben."

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,198
Diesel2,069

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden