Clicky

 
Transport Online - Boeren willen weer met trekkers naar Den Haag komen

Boeren willen weer met trekkers naar Den Haag komen

Boeren willen weer met trekkers naar Den Haag komen
10-06-2022 11:18 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - Boeren gaan woensdag 22 juni actievoeren in Den Haag als protest tegen de kabinetsaanpak van het stikstofprobleem. Boerencollectief Agractie heeft daartoe een oproep gedaan en verwacht dat veel boeren zich zullen aansluiten. Voorman Bart Kemp waarschuwt dat dit ook veel verkeershinder kan opleveren door tractoren op de weg.

"De boeren zullen met eigen vervoersmiddelen komen en vaak zijn dat trekkers", zegt Kemp. Hij adviseert mensen die dag per trein te reizen of thuis te werken. Bij een eerdere protestactie in juli parkeerden boeren enkele honderden tractoren op het Malieveld in hartje Den Haag.

De acties moeten er volgens Agractie voor zorgen dat de regering met boeren praat "over plannen met draagvlak in de sector". "We willen bewegen, hebben aanbiedingen gedaan, maar vervolgens wordt daar niets mee gedaan", stelt Kemp.

Stikstofuitstoot

In Nederland moet de stikstofuitstoot, voor een aanzienlijk deel veroorzaakt door de landbouw, significant omlaag om natuurgebieden de kans te geven te herstellen. In 2019 maakte de Raad van State een einde aan het oude stikstofbeleid dat veel te vrijblijvend was.

Vrijdag maakt minister voor Natuur en Stikstof Christianne van der Wal samen met landbouwminister Henk Staghouwer bekend wat precies nodig is voor de bescherming van de natuur. Naar verwachting moet de stikstofuitstoot in sommige gebieden met 70 tot 80 procent dalen. Van der Wal is niet van plan de stikstofaanpak af te zwakken wegens maatschappelijke druk, zei ze eerder.

Andere boerenorganisaties

Agractie verwacht dat leden van andere boerenorganisaties ook naar Den Haag komen voor het protest. De in 2019 ontstane actiegroep roept onder andere de boerenlobbyorganisatie LTO op om mee te doen. Of die organisatie daadwerkelijk meedoet, hangt af van de beslissingen die het kabinet vrijdag presenteert. "Afhankelijk daarvan beslissen we of we aan passende acties deelnemen. Let wel, passende acties want wij zijn niet voor agressieve acties", zegt LTO-voorzitter Sjaak van der Tak.

Ook het collectief Farmers Defence Force en voer-, zuivel- en vleesbedrijven hebben de oproep gekregen om mee te demonstreren.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,081
Diesel2,083

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden