Clicky


VVD, CDA en CU: meer stoken kolencentrales moet optie zijn

VVD, CDA en CU: meer stoken kolencentrales moet optie zijn
09-06-2022 23:51 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - Het mag volgens de drie coalitiepartijen VVD, CDA en de ChristenUnie geen taboe meer zijn dat kolencentrales weer meer kunnen stoken, zeggen zij in een debat in de Tweede Kamer. Daarmee willen ze een mogelijke energiecrisis voorkomen, mocht er niet genoeg gas zijn. Maar coalitiegenoot D66 is allesbehalve enthousiast.

Nu mogen centrales nog maar 35 procent van hun maximale capaciteit stoken. Daarmee wil het kabinet voldoen aan het Urgenda-vonnis, dat stelt dat Nederland 25 procent minder CO2 mag uitstoten ten opzichte van 1990.

VVD-Kamerlid Silvio Erkens vindt dat de maatregel om kolencentrales weer aan te zetten in ieder geval als "back-up op tafel moet liggen". De ChristenUnie sluit zich daarbij aan. Het verder opschalen van kolencentrales is iets "dat we onder ogen moeten zien", aldus Kamerlid Pieter Grinwis. Ook CDA'er Henri Bontenbal wil van minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) weten of hij bereid is de maximale capaciteit van kolencentrales te verhogen.

D66 verzet zich tegen het plan, net zoals de PvdA, GroenLinks en de Partij voor de Dieren. Volgens Raoul Boucke (D66) is het opschalen alleen mogelijk als er andere CO2-verlagende maatregelen worden genomen. "Naast de energiecrisis is er ook een klimaatcrisis." Ook is het opschalen volgens hem nu nog niet aan de orde: hij wil eerst dat meer wordt ingezet op besparing.

Vanuit het kabinet viel eerder te horen dat het opvoeren van de kolenstook nu "echt niet aan de orde is". Jetten (zelf ook van D66-huize) heeft al eerder aangegeven dat er naar kolen wordt gekeken als een optie, en er worden ook al technische voorbereidingen getroffen.

De minister benadrukt dat er "geen taboes" zijn en dat het voor hem als klimaat- en energieminister "een heel wezenlijk dilemma" is. Wanneer hij de maatregel mogelijk zou inzetten, kon hij nog niet zeggen. Later informeert hij de Kamer daarover en schetst hij de voor- en nadelen. Zo is het vanwege de wet alleen mogelijk om de capaciteit weer naar 100 procent op te schalen, en kan een tussenoplossing niet. Ook duurt het enkele weken voor de productie weer op gang komt.