Clicky

 
Transport Online - Bijna 3,5 miljoen euro boete voor importeur van grondstoffen voor levensmiddelen

Bijna 3,5 miljoen euro boete voor importeur van grondstoffen voor levensmiddelen

Bijna 3,5 miljoen euro boete voor importeur van grondstoffen voor levensmiddelen
09-06-2022 13:38 | Binnenland | auteur Redactie | Esther van der Wal

DEN HAAG - De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft een importeur van grondstoffen voor levensmiddelen een boete opgelegd van bijna 3,5 miljoen euro. Het bedrijf heeft partijen granen, zaden en peulvruchten verhandeld die niet aan de voedselveiligheidseisen voldoen.

Opzet

De NVWA neemt deze zaak hoog op. Omdat er volgens de NVWA in deze zaak sprake is van opzet en het bedrijf een omzet heeft van tientallen miljoenen, is besloten om een omzetgerelateerde boete van bijna 3,5 miljoen euro op te leggen. Bedrijven en consumenten moeten er op kunnen vertrouwen dat bedrijven in Nederland voedsel produceren en verhandelen volgens wet- en regelgeving. Het bedrijf kan nog bezwaar tegen deze boete aantekenen.

Warenwet

Het gaat hier om overtredingen van de Warenwet. Een levensmiddelenbedrijf is verplicht om grondstoffen en levensmiddelen uit de handel te nemen als er redenen zijn om aan te nemen dat deze niet voldoen aan de voedselveiligheidsvoorschriften. Het bedrijf moet de NVWA hierover tijdig en volledig informeren.

NVWA grijpt in

Inspecteurs van de NVWA hebben door middel van administratieve controles en strafrechtelijk onderzoek geconstateerd dat van meerdere partijen grondstoffen voor levensmiddelen bij het bedrijf bekend was dat ze niet voldeden aan de voedselveiligheidseisen. Het bedrijf heeft deze partijen desondanks niet bij de NVWA gemeld en ze toch verhandeld. De NVWA heeft het bedrijf gesommeerd om alsnog de partijen te melden en om mogelijk schadelijke partijen uit de handel te halen, dat is ook gebeurd.

De NVWA heeft de restanten van de partijen in bewaring genomen en houdt hier toezicht op. Er loopt nog een strafrechtelijk onderzoek.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,456
Diesel2,295

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 4 juli t/m zondag 10 juli

Alle Rijverboden