Clicky


Natuurbrand ten zuiden van Athene jaagt mensen huis uit

Natuurbrand ten zuiden van Athene jaagt mensen huis uit
05-06-2022 00:03 | Buitenland | auteur ANP

ATHENE - Een natuurbrand ten zuiden van Athene, aangewakkerd door harde wind, heeft zaterdagmiddag een onbekend aantal mensen hun huis uitgejaagd. De autoriteiten van de voorsteden Glyfada en Voula adviseerden uit voorzorg de evacuatie van de bewoners die het meeste gevaar liepen.

Volgens de Griekse krant Ekathimerini is er tot dusver alleen schade aangericht aan enkele auto's. Er zijn geen berichten over gewonden. Boven de streek hingen dikke rookwolken. De brandweer bestreed het vuur aanvankelijk met ruim honderd man, later uitgebreid naar 170. Zij kregen steun van zes blusvliegtuigen, vier helikopters en vrijwilligers. Zondagmorgen arriveert meer versterking.

De wind ging in de avonduren wat liggen, waardoor het gevaar voor het stedelijk gebied afnam. De bluswerkzaamheden gaan de hele nacht door. Zodra het licht wordt komt er ook weer hulp vanuit de lucht.

Vorige zomer werd Griekenland getroffen door een reeks bosbranden tijdens de ergste hittegolf in 30 jaar. Ruim 1200 vierkante kilometer natuur ging in vlammen op. In 2018 werd de badplaats Mati, ten oosten van Athene, zwaar getroffen door een vuurzee. In enkele uren tijd kwamen meer dan honderd mensen om het leven.