Clicky


Defensie gaat ondanks bezwaren toch radar plaatsen in Herwijnen

Defensie gaat ondanks bezwaren toch radar plaatsen in Herwijnen
03-06-2022 14:17 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - Defensie gaat toch een radarsysteem plaatsen in het Gelderse Herwijnen, ondanks bezwaren van omwonenden en van de Tweede Kamer. Eerder zocht het ministerie nog naar alternatieven, maar die zijn niet gevonden. Op de andere achttien plekken waar is gekeken, zou de komst van de radar namelijk ten koste gaan van windmolens of ruimte voor woningbouw. Defensie verwacht dat het radarstation er binnen vier jaar kan staan.

Vooral de radardekking in het zuiden van het land is onvoldoende, aldus Defensie. Er staat wel al een radar vlak bij Apeldoorn, maar die is verouderd. Als de radar niet in Herwijnen komt, dan duurt het volgens Defensie nog minimaal drie jaar langer voordat die radardekking weer op orde is. Dat vindt het ministerie vanwege "het huidige dreigingsbeeld" niet acceptabel. Staatssecretaris Christophe van der Maat (Defensie) noemt Herwijnen "de minst slechte locatie" voor een nieuw systeem.

Bewoners van Herwijnen willen niet dat het radarsysteem er komt, vanwege vrees voor geluidsoverlast en straling. Bij het dorp staat al een weerradar van het KNMI. Van der Maat zegt die zorgen te begrijpen. "We weten dat niemand staat te springen om een radar in z'n achtertuin."

In het Friese Wier staat ook een radar, die momenteel geluidsoverlast veroorzaakt. Daarom wordt er een koepel overheen geplaatst. De radar in Herwijnen krijgt een soortgelijke koepel. Ook zou de hoeveelheid straling in de openbare omgeving rondom de radar in Herwijnen binnen de perken blijven.

Defensie wil nu met de inwoners van Herwijnen en andere betrokkenen in gesprek over hoe de procedure verdergaat. Daar krijgen zij "op zeer korte termijn" een brief over.

Barbara Visser, staatssecretaris van Defensie in het vorige kabinet, liet twee jaar geleden al weten aan de Kamer dat er geen alternatieve locaties waren gevonden. Desondanks wilden coalitiepartijen CDA en ChristenUnie dat het ministerie verder ging zoeken. Volgens de partijen had Defensie niet goed genoeg gezocht.