Clicky

 
Transport Online - Meer dan 4.000 weggebruikers onder invloed van drank of drugs tijdens 24-uurscontrole in Europa

Meer dan 4.000 weggebruikers onder invloed van drank of drugs tijdens 24-uurscontrole in Europa

Meer dan 4.000 weggebruikers onder invloed van drank of drugs tijdens 24-uurscontrole in Europa

MÜNSTER - Tijdens de laatste 24-uurscontrole van ROADPOL zijn 4.000 gevallen van rijden onder invloed van alcohol en/of drugs geregistreerd. De 24-uurscontrole werd gehouden aan het einde van de ROADPOL “Alcohol & Drugs”-controle van eind mei en vertegenwoordigde een massale 24-uurs controle langs de wegen van in totaal twaalf Europese lidstaten.

Volgens de rapporten werden gedurende de dag en nacht van de controle meer dan 167.000 weggebruikers door heel Europa gecontroleerd. Hiervan waren 3.724 automobilisten onder invloed van alcohol en 358 onder invloed van drugs. Hoewel de wetgeving in Europese landen enigszins verschilt, is rijden onder invloed in al deze landen strafbaar. Sommige landen hebben een 0-limiet (nultolerantie), terwijl in andere landen een laag alcoholgehalte in de adem nog is toegestaan.

“En dat is niet zonder reden. Het is wetenschappelijk bewezen dat rijden onder invloed van alcohol of drugs de kans op een aanrijding aanzienlijk vergroot. En dit wordt helaas bewezen in onze dagelijkse politiepraktijk. Bij veel aanrijdingen waarbij de politie ter plaatse komt, blijkt dat een bestuurder van een voertuig onder invloed reed”, aldus politiesecretaris bij ROADPOL Henk Jansen van de Politie Nederland.

Volgens statistieken leidt het gebruik van alcohol en/of drugs voor of tijdens het besturen van een voertuig jaarlijks tot een groot aantal aanrijdingen met andere verkeersdeelnemers of andere objecten. Ook het aantal verkeersdeelnemers dat gewond raakt of om het leven komt bij deze aanrijdingen is hoog.

“Met name automobilisten uit de risicogroep 18-25 jaar 'jonge automobilisten' zijn zich vaak niet bewust van de gevaren van rijden onder invloed van drugs. Ze houden er vaak geen rekening mee dat zelfs kleine hoeveelheden verdovende middelen bestuurders ongeschikt maakt om te rijden. Er wordt ook onderschat dat de rijvaardigheid kan worden aangetast, zelfs als de drugs dagen geleden zijn geconsumeerd”, vervolgt Jansen.

Het voorkomen en bestrijden van rijden onder invloed kan volgens hem het aantal aanrijdingen verminderen en daarmee ook het aantal ernstig gewonden en doden in het verkeer.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,198
Diesel2,069

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden