Clicky

 
Transport Online - Meer dan 40.000 Nederlanders aan corona overleden, volgens CBS

Meer dan 40.000 Nederlanders aan corona overleden, volgens CBS

Meer dan 40.000 Nederlanders aan corona overleden, volgens CBS
03-06-2022 09:37 | Coronavirus | auteur ANP

DEN HAAG - Het coronavirus heeft tot en met januari van dit jaar het leven geëist van 40.679 mensen in Nederland. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldt dat op basis van de officiële doodsoorzakenverklaringen. Het werkelijke aantal overledenen als gevolg van Covid-19 ligt daarmee een stuk hoger dan het aantal meldingen dat het RIVM hierover binnenkrijgt. Op het zogeheten coronadashboard staat het sterftecijfer op 22.324.

Registraties van de doodsoorzaak komen steevast later bij het CBS binnen dan de melding van een gemeente dat iemand is overleden. Daardoor valt van de meest recente sterftecijfers nooit precies te zeggen welke factoren daar een rol in speelden. In mei was nog steeds sprake van oversterfte, maar in mindere mate dan in april, blijkt uit de cijfers die het statistiekbureau donderdag publiceerde.

Oversterfte wil zeggen dat meer mensen zijn overleden dan op basis van cijfers uit het verleden wordt verwacht. In mei overleden ongeveer zevenhonderd mensen meer. Het ging vooral om mensen die een vorm van langdurige zorg kregen, zoals verpleeghuisbewoners. Onder de rest van de bevolking was de sterfte in mei ook relatief aan de hoge kant, maar viel het aantal overlijdens binnen de schommelingen die nu eenmaal kunnen voorkomen.

In april lag het sterftecijfer aanmerkelijk hoger. Toen gingen wekelijks gemiddeld zo'n vierhonderd mensen meer dood dan normaal. Onderzoekers hadden nog niet genoeg gegevens om dat te verklaren, maar ze vermoedden een verband met corona en de griepepidemie die toen nog heerste. Het RIVM verklaarde op 25 mei dat de griepgolf weer voorbij was.

De CBS-cijfers maken nu duidelijk dat in de laatste week van mei geen sprake meer was van oversterfte. Dat was alleen in de drie weken daarvoor het geval.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,938
Diesel1,912

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions

Verkeersinformatie


    Actuele wachttijd Eurotunnel


    Andere Europese Landen


    Overige Verkeersinformatie

    Rijverboden