Clicky


Handel over het spoor vorig jaar hersteld van coronacrisis

Handel over het spoor vorig jaar hersteld van coronacrisis
03-06-2022 00:11 | Bedrijfsnieuws | auteur ANP

DEN HAAG - Het goederenvervoer over het Nederlandse spoor is vorig jaar zo goed als hersteld van de coronadip van 2020. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De import en export via treinen namen toe maar het binnenlandse goederenvervoer en de doorvoer namen af.

In 2021 werd ruim 6,5 procent meer gewicht aan goederen vervoerd over de Nederlandse spoorlijnen. De export nam met 10 procent toe en de import met 9,5 procent. De doorvoer nam wat af. Daarvan is sprake als goederen tussen twee landen worden verhandeld en daarbij over Nederlandse spoorwegen worden vervoerd.

De hoeveelheid goederen die in containers over het spoor wordt vervoerd is 44 procent van het totale gewicht. Het aantal vervoerde containers steeg in 2021 met 10 procent ten opzichte van een jaar eerder. Na containers worden kolen en metaalerts het meest vervoerd over het Nederlandse spoor. Die worden vooral naar Duitsland vervoerd en daar worden ze onder andere gebruikt worden in de metaalindustrie en als bron van energie.