Clicky

 
Transport Online - KLM mag kandidaat-piloten niet vragen naar vaccinatie

KLM mag kandidaat-piloten niet vragen naar vaccinatie

KLM mag kandidaat-piloten niet vragen naar vaccinatie
02-06-2022 12:03 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie

AMSTERDAM - KLM mag kandidaat-vliegers in een sollicitatieprocedure niet vragen naar de coronavaccinatie. Dat heeft de kantonrechter donderdag beslist in een door de Vereniging van Nederlandse Verkeersvliegers aangespannen kort geding procedure. De vraag is een inbreuk op de persoonlijke levenssfeer van de kandidaat-vlieger, waarvan door KLM de noodzaak niet afdoende is aangetoond.

Volgens de kantonrechter heeft KLM niet aannemelijk gemaakt dat zij voor een goede bedrijfsvoering niet anders kan dan een dergelijke vraag te stellen. KLM heeft een belang om haar bedrijfsvoering zo goed mogelijk in te richten. KLM wordt, mede door de coronacrisis, geconfronteerd met een groeiend aantal vliegers waarvoor een vliegrestrictie geldt. Vliegers met een vliegrestrictie kunnen niet op alle bestemmingen vliegen, bijvoorbeeld omdat zij niet gevaccineerd zijn tegen corona.

KLM heeft echter in deze procedure niet aannemelijk gemaakt dat dit probleem kan worden opgelost door deze inbreuk op de levenssfeer van de kandidaat-vliegers, terwijl VNV voldoende aannemelijk heeft gemaakt dat dit doel ook bereikt kan worden door andere, minder ingrijpende methoden, aldus de kantonrechter. Daarbij komt nog dat ook getwijfeld kan worden aan de werking van het stellen van deze vraag, nu de kandidaat-vlieger, zodra deze bij KLM werkzaam is, zijn standpunt over de coronavaccinatie kan wijzigen en daarmee mogelijk in de toekomst gaat vallen onder de groep waarvoor een vliegrestrictie geldt.

Foto's

 • KLM Touringcar
  KLM Touringcar
 • Sipke Appel
  PH-KVG (MSN 20211)
 • Sipke Appel
  PH-CKA (MSN 33694)
 • Sipke Appel
  PH-BXU (MSN 33028)

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,456
Diesel2,295

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 4 juli t/m zondag 10 juli

Alle Rijverboden