Clicky

 
Transport Online - Koningin Máxima maakt parachutesprong: 'heel erg spannend'

Koningin Máxima maakt parachutesprong: 'heel erg spannend'

Koningin Máxima maakt parachutesprong: 'heel erg spannend'
01-06-2022 16:30 | Binnenland | auteur ANP

BREDA - Koningin Máxima heeft woensdagmiddag in Breda een parachutesprong gemaakt. Dat deed ze tijdens een bezoek aan de Defensie Para School (DPS), die sinds 2008 alle parachutistenopleidingen binnen de krijgsmacht verzorgt. "Spannend. Heel erg", zei de koningin bij aankomst op de kazerne. Na een instructie maakte Máxima haar eerste officiële tandemsprong.

Even leek het erop dat de geplande sprong niet kon doorgaan, omdat Breda woensdag aan het begin van de dag te maken had met flink wat regenbuien. Tegen 14.00 uur klaarde de lucht genoeg op om een veilige sprong te maken.

"Ik moest echt tegen mezelf zeggen: je moet nog ademhalen", zei Máxima na afloop. Maar ze sprong uiteindelijk "vol vertrouwen", mede dankzij de goede begeleiding en uitleg die ze vooraf kreeg. "Het was heel spannend. En natuurlijk word je zenuwachtiger naarmate het moment nadert." Het ogenblik dat de vorstin op het randje van het vliegtuig zat, omschreef ze kort maar krachtig: "snel".

Special forces

De DPS leidt jaarlijks zo'n 800 tot 1000 militairen op tot parachutespringers. De opleiding is in eerste instantie bedoeld voor de special forces van het Korps Commandotroepen en het Korps Mariniers. Ook verzorgt de DPS de parachutistenopleidingen voor de Luchtmobiele Brigade van de landmacht.

Tijdens het bezoek kreeg de koningin uitleg over de verantwoordelijkheden van de organisatie. Ook sprak ze met militairen over hun opleiding en met instructeurs over hun werkzaamheden en operationele inzet in missies. Zo ondersteunde de Defensie Para School onder meer missies in Mali en Afghanistan. Na de uitleg kreeg koningin Máxima een rondleiding door de trainingshal, waar ze onder meer een demonstratie kreeg over parachutevouwen.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,198
Diesel2,068

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden