Clicky


Topman IEA: Duitsers moeten trager rijden voor brandstofbesparing

Topman IEA: Duitsers moeten trager rijden voor brandstofbesparing
31-05-2022 13:34 | Buitenland | auteur ANP/BLOOMBERG

BERLIJN - Duitsers moeten langzamer gaan rijden op de snelweg om zo brandstof te besparen vanwege de oorlog in Oekraïne. Dat zei directeur Fatih Birol van het Internationaal Energie Agentschap (IEA) in een interview met het Duitse blad Der Spiegel. Birol vindt dat de Duitse overheid met een tijdelijke snelheidsbeperking moet komen zolang de oorlog duurt.

"We zijn in oorlogstijd, in een energiecrisis, en we kunnen ons maar beter voorbereiden op nog moeilijkere tijden", aldus Birol. "Dit zou geen groot verschil uitmaken in het dagelijks leven van mensen. Een paar kilometer per uur langzamer rijden is maar een zeer klein compromis vergeleken met het lijden van de mensen in Oekraïne."

Duitse milieugroeperingen hebben vanwege Oekraïne ook al opgeroepen tot snelheidsbeperkingen op snelwegen. Op sommige delen van de Duitse Autobahn gelden geen snelheidslimieten. Het IEA zei eerder dat bestaande snelheidslimieten met minstens 10 kilometer per uur moeten worden beperkt om zo brandstofverbruik te verminderen.

De Duitse regeringscoalitie zou evenwel niet van plan zijn om landelijke snelheidsbeperkingen in te voeren. De liberale FDP is namelijk fel tegenstander.