Clicky


FNV Metaal-leden stemmen met overgrote meerderheid in met nieuwe cao Metaal & Techniek

FNV Metaal-leden stemmen met overgrote meerderheid in met nieuwe cao Metaal & Techniek
31-05-2022 11:45 | Financieel | auteur Redactie | Esther van der Wal

UTRECHT - Een overgrote meerderheid van de FNV Metaal leden Metaal &Techniek heeft inmiddels ingestemd met de nieuwe cao Metaal & Techniek.

FNV Metaal cao-onderhandelaar Jacqie van Stigt: “Het is duidelijk dat onze leden in ruime meerderheid tevreden zijn met de nieuwe cao. Niet voor niets hebben ze er ook keihard voor geknokt. Na bijna 5 maanden staken, in een overigens zeer moeilijke tijd met corona, alsmaar oplopende inflatie en oorlog, werd het de werkgevers uiteindelijk wel duidelijk dat het door hen aangeboden verslechteringspakket toch echt van tafel moest. Waardoor er nu een door onze leden zwaar bevochten nieuwe cao is afgesloten, die recht doet aan onze cao eisen. En dat werd hoog tijd, want de sector schreeuwt nog altijd om goede nieuwe vakmensen, die ook allemaal recht hebben op goede arbeidsvoorwaarden.”

FNV Metaal, CNV Vakmensen en De Unie sloten op 8 april een cao-onderhandelingsresultaat af met de werkgevers in de Metaal & Techniek (FWT), op dat moment met uitzondering van de Koninklijke Metaalunie (KMU), die uiteindelijk op 15 april alsnog er mee instemde. Vervolgens werd dit onderhandelingsresultaat voorgelegd aan de leden van de bonden.

Belangrijkste cao resultaten:

Per 1 juli ontvangen de werknemers een eerste loonsverhoging van 42,50 euro structureel nominaal. Daarbij tevens eenmalig €382,50 ter compensatie van de gemiste cao-maanden (10/21 – 7/22). Dit wordt gevolgd door een loonsverhoging van 2,75 procent per 1 september, 3,25 procent per 1 maart 2023 en 0,6 procent per 1 januari 2024.

Looptijd van de nieuwe cao is 30 maanden (1/10/21 - 31/3/24). De gemiddelde loonstijging komt hierdoor uit op 3,2 procent. De werknemers zien hun salaris binnen 11 maanden van nu met 7,4 procent stijgen.

Ook de jeugdlonen gaan er minimaal 9 procent op vooruit. De bedoeling is om deze op termijn op te heffen, zodat alle werknemers een vak-volwassen loon ontvangen. Verder wordt het generatiepact nu een structureel recht voor onbepaalde tijd en kunnen ouderen, dankzij een zware beroepenregeling, 3 jaar voor hun pensioenleeftijd stoppen met werken.

Inmiddels hebben alle partijen zich met de nieuwe cao akkoord verklaard en wordt de cao nu aangemeld bij het ministerie van SZW.

De cao Metaal en Techniek is met bijna 320.000 werknemers en bijna 28.000 werkgevers een van de grootste cao’s in de marktsector. De cao bestrijkt technische installatiebedrijven, metaalbewerkingsbedrijven, isolatiebedrijven, carrosseriebedrijven en de goud- en zilvernijverheid. De vorige cao Metaal & Techniek liep op 1 oktober 2021 af.