Clicky


ADO Den Haag schaamt zich en wil relschoppers 'zwaar straffen'

ADO Den Haag schaamt zich en wil relschoppers 'zwaar straffen'
30-05-2022 13:44 | Sport | auteur ANP

DEN HAAG - ADO Den Haag wil de supporters die zich zondag misdroegen na de verloren promotiewedstrijd tegen Excelsior "zwaar bestraffen". Dat zegt de clubleiding in een verklaring, na een evaluatie van alle gebeurtenissen van zondagavond in en om het stadion. "We willen niet op de maatregelen vooruitlopen, maar langdurige stadionverboden zullen deel uitmaken van de maatregelen."

Aanhangers van ADO kwamen na de penaltyserie, die werd gewonnen door Excelsior, het veld op. Ze gooiden onder meer vuurwerk in het vak met de supporters van Excelsior. De spelers vluchtten richting de kleedkamer. Nadat de mobiele eenheid had ingegrepen, ging het ook buiten het stadion mis. Op verschillende plekken zochten relschoppers de confrontatie met de ME. Zeker vier agenten en diverse omstanders raakten gewond. De politie hield meerdere relschoppers aan.

"Wat een hoogtepunt moest worden, mondde uit in een dubbele teleurstelling. Niet alleen op het veld, maar vooral ook daarbuiten", aldus de clubleiding, die op basis van camerabeelden de daders hoopt te kunnen achterhalen. "Namens ADO Den Haag schamen we ons diep voor wat er heeft plaatsgevonden."

Imagoschade

De return in de finale van de play-offs om promotie naar de Eredivisie moest al na een half uur tijdelijk worden stilgelegd, nadat fans van de thuisclub vuurwerk op het veld hadden gegooid. ADO Den Haag verspeelde in de reguliere speeltijd een voorsprong van 3-0, waardoor een verlenging nodig was. Die kon pas een kwartier later beginnen dan de bedoeling was, omdat veel supporters van de thuisploeg vlak langs de zijlijn stonden. Scheidsrechter Danny Makkelie wilde pas aan de verlenging beginnen als iedereen weer op de tribune zat. Tijdens het extra half uur en de strafschoppenserie bleef het onrustig rond het veld.

"De club wordt (wederom) zwaar in diskrediet gebracht door een grote groep raddraaiers die zich niet kunnen gedragen. Namens ADO Den Haag bieden wij de supporters die zich niet veilig gevoeld hebben in en om het stadion, en met name de supporters, spelers en staf van Excelsior, onze welgemeende excuses aan. Het is te gênant voor woorden", aldus de clubleiding. "Naast de financiële schade en mogelijke boetes weegt de imagoschade voor de club op dit moment ook heel zwaar. Door dit soort incidenten komt de club er slecht op te staan."