Clicky

 LTO Nederland: stikstofprotest met koeien uit de wei is succes

LTO Nederland: stikstofprotest met koeien uit de wei is succes
30-05-2022 13:38 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - Het protest van boeren tegen het stikstofbeleid, waarbij koeien maandag uit de wei worden gehouden, is een succes. Dat zegt LTO Nederland, al heeft de organisatie geen exacte cijfers. Volgens de brancheorganisatie doen veel boeren mee.

LTO Nederland en Team Agro NL vrezen dat door rechtszaken rond het stikstofbeleid er straks een vergunningsplicht komt voor boeren om de koeien in de wei te laten. Met de actie willen de organisaties aandacht vragen voor deze problematiek. Een woordvoerder van LTO Nederland wees erop dat boeren alleen werden opgeroepen om mee te doen als het in de bedrijfsvoering past wat betreft bijvoorbeeld de gezondheid van de dieren en de eisen van keurmerken.

"Boeren, burgers en politici willen de koe allemaal graag in de wei houden. Het is bovendien beter voor de bodem en de natuur," zei voorzitter Sjaak van der Tak van LTO Nederland eerder al . "Het zou absurd zijn als het stikstofbeleid de koe uit de wei jaagt. Met deze actie roepen we de overheid op om haar werk goed te doen, zodat er nooit een vergunningsplicht komt voor de koe in de wei."

Zoveel mogelijk in de wei

De organisaties zeggen dat een vergunningsaanvraag "een onnodige en absurde administratieve last is", die in de praktijk ook nog eens volstrekt onwerkbaar zal zijn. "Weidegang is immers elk jaar anders, afhankelijk van het weer, hoe goed het gras groeit, het afwisselen van gewassen en het ruilen van grond met anderen. Boeren kunnen niet elk jaar een vergunning aanvragen, nog los van het feit dat de vergunningverlening nog steeds muurvast zit in het juridische moeras van het stikstofbeleid."

Milieuorganisatie MOB, die talloze rechtszaken heeft gevoerd om de stikstofuitstoot te beperken, is het met de boeren eens dat koeien zoveel mogelijk in de wei moeten staan. De organisatie zegt daar "fervent voorstander" van te zijn, onder meer omdat in de wei de minste ammoniak vrijkomt. Ammoniak is een stikstofverbinding die ontstaat als urine zich vermengt met mest. Te hoge concentraties zijn schadelijk voor de natuur.

Tegelijkertijd vindt MOB dat beweiding "in veel gevallen" moet worden meegenomen in de vergunning. Gebeurt dat niet, dan dreigt volgens de organisatie onderschatting van de werkelijke hoeveelheid stikstof die in de natuur terechtkomt. Diverse rechters hebben die plicht bevestigd. "Ondanks deze duidelijke uitspraken weigert de Nederlandse overheid daaraan gevolg te geven", zegt MOB, "met alle onduidelijkheid en onzekerheid van dien voor zowel de natuur als de boeren." De overheid "moddert maar voort" in het stikstofdossier, voegt de milieuorganisatie eraan toe.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,174
Diesel1,974

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions