Clicky


Prinses Amalia gaat studeren aan UvA

Prinses Amalia gaat studeren aan UvA
30-05-2022 11:24 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - Prinses Amalia gaat wonen en studeren in Amsterdam. Ze begint in september aan de bacheloropleiding Politics, Psychology, Law and Economics (PPLE) aan de Universiteit van Amsterdam (UvA), zo meldt de Rijksvoorlichtingsdienst. De oudste dochter van koning Willem-Alexander en koningin Máxima gaat in de hoofdstad een woonruimte huren met enkele medestudenten.

Amalia heeft daarmee voor een andere studentenstad gekozen dan haar vader en oma. Zowel Willem-Alexander als Beatrix studeerde in Leiden. De prinses had het afgelopen jaar een tussenjaar, waarin ze vooral vrijwilligerswerk heeft gedaan. Daarvoor behaalde Amalia haar gymnasiumdiploma.

De opleiding die Amalia gaat volgen is Engelstalig en combineert rechtsgeleerdheid, economie, politicologie en psychologie. Zo leren de studenten onderwerpen van verschillende kanten te bekijken, schrijft de UvA. "Denk aan de coronacrisis: het ging niet alleen over gezondheid, maar ook over belangen van ondernemers, over eenzaamheid en over fundamentele rechten."

UvA is trots

Voor de studie geldt een aanmeld- en selectieprocedure. Die heeft de prinses in het afgelopen jaar in zijn geheel doorlopen, aldus de RVD. Tegelijk met Amalia beginnen 220 andere studenten aan de opleiding PPLE. Het collegegeld voor de opleiding bedraagt 4418 euro per jaar volgens de website van de UvA. Daarmee is deze studie twee keer zo duur als de meeste voltijdopleidingen. Wie zoals de troonopvolgster voor het eerst gaat studeren, betaalt het eerste jaar de helft.

De universiteit zegt trots te zijn op de komst van de prinses. Ook burgemeester Femke Halsema heet haar welkom in de stad. "We hopen dat ze een mooie studententijd tegemoet gaat."