Clicky

 
Transport Online - CNV: Nieuwe cao openbaar vervoer wordt per 1 juni definitief

CNV: Nieuwe cao openbaar vervoer wordt per 1 juni definitief

CNV: Nieuwe cao openbaar vervoer wordt per 1 juni definitief

UTRECHT - De cao openbaar vervoer wordt per 1 juni definitief. CNV Vakmensen zet dan de handtekening onder de nieuwe cao voor zo’n 13.000 werknemers in het stads- en streekvervoer. Daarmee is de weg vrij voor een ouderenregeling en een loonsverhoging van 2,8 procent per 1 juli.

In het openbaar vervoer vinden momenteel estafette-acties plaats, op initiatief van vakbond FNV. CNV Vakmensen had al eerder duidelijk gemaakt daar niet aan mee te willen doen. "Onze leden hebben met een tweederde meerderheid het eindbod geaccepteerd", zegt onderhandelaar Evert Jan van de Mheen van CNV Vakmensen.

"Dus is het logisch dat wij op enig moment onze handtekening onder de cao gaan zetten. De eenmalige uitkering van in totaal 1.200 euro hebben de mensen inmiddels al gekregen. We vinden het belangrijk dat oudere werknemers nu ook snel gebruik kunnen gaan maken van een regeling, waarbij ze tot twee jaar eerder kunnen stoppen met werken. Daarnaast gaan de lonen per 1 juli met 2,8 procent omhoog. Het is goed dat mensen nu weten waar ze aan toe zijn en dat die loonsverhoging ook echt doorgaat."

Realistisch

Hoewel er de nodige onvrede is onder werknemers, onder meer over het personeelstekort en de daarmee samenhangende werkdruk, zijn veel chauffeurs ook realistisch, merkt Van de Mheen. "Ze realiseren zich heel goed dat het openbaar vervoer op dit moment nog aan het infuus ligt van de overheid. Zonder die subsidie zou de boel stilstaan. Dat weet je en dan moet je je knopen tellen. Onze leden hebben bij de ledenraadpleging in meerderheid duidelijk gemaakt dat ze kunnen leven met het eindbod van de werkgevers."

Blik gericht op 2023

CNV Vakmensen richt de blik nu vooral op 2023. Van de Mheen: "De huidige cao loopt tot eind van dit jaar. Wat ons betreft beginnen we snel na de zomer met de onderhandelingen voor de nieuwe cao van 2023. We hebben genoeg te regelen en zaken die we willen verbeteren."

Foto's

  • KLM Touringcar
    KLM Touringcar
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,008
Diesel1,960

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden