Clicky

 
Transport Online - Oud-bondskanselier Schröder wordt geen commissaris Gazprom

Oud-bondskanselier Schröder wordt geen commissaris Gazprom

Oud-bondskanselier Schröder wordt geen commissaris Gazprom
24-05-2022 19:51 | Buitenland | auteur ANP

BERLIJN - [update 20:25 uur] Oud-bondskanselier Gerhard Schröder neemt geen zitting in de raad van commissarissen van Gazprom. De Duitser was wel officieel voorgedragen door het Russische staatsgasbedrijf. In een post op LinkedIn zei Schröder de nominatie niet te zullen accepteren.

Schröder kondigde vorige week ook aan dat hij opstapt als commissaris bij de Russische oliemaatschappij Rosneft. Volgens hem is het hem onmogelijk gemaakt om zijn mandaat te verlengen. Dat Schröder kandidaat was bij Gazprom was al wel bekend. De officiële voordracht was dat nog niet.

Schröder wordt beschouwd als een vertrouweling van de Russische president Vladimir Poetin. Het Duitse parlement besloot eerder enkele privileges voor de oud-regeringsleider te schrappen. Het Europees Parlement wil Schröder en andere Kremlingezinde ex-politici zelfs sancties opleggen. De oud-bondskanselier beschadigt het aanzien van Duitsland in de wereld door geen afstand te nemen van Poetin, luidde de kritiek uit het parlement in Berlijn. Hij raakt een door de staat betaald kantoor met personeel kwijt.

Mogelijk dat zijn partij, de SPD, Schröder royeert. Dat wordt volgende maand door een arbitragecommissie besproken.

Schröder was ook lobbyist voor onder meer Gazprom-dochters Nord Stream en Nord Stream 2, die gaspijpleidingen in de Oostzee exploiteren. Voor Nord Stream 2 zijn evenwel nog niet de benodigde vergunningen binnen.

In zijn enige interview sinds het begin van de oorlog in Oekraïne had Schröder tegenover The New York Times opengelaten of hij de eerdere voordracht voor de post van commissaris zou aanvaarden. Onlangs nog drong de Duitse bondskanselier Olaf Scholz er bij Schröder op aan alle activiteiten voor Russische staatsbedrijven stop te zetten.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,472
Diesel2,312

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 27 juni t/m zondag 3 juli

Alle Rijverboden