Clicky

 
Transport Online - Splinter Chabot geeft interessante inkijk op gesloten Haagse Binnenhof [+video]

Splinter Chabot geeft interessante inkijk op gesloten Haagse Binnenhof

Splinter Chabot geeft interessante inkijk op gesloten Haagse Binnenhof [+video]
24-05-2022 12:01 | Showbizz | auteur Redactie | Esther van der Wal

HILVERSUM - Voor het eerst sinds mensenheugenis is het Haagse Binnenhof gesloten voor het publiek en kun je ministers en kamerleden hier niet meer in het wild zien. Toch kunnen we het ingrijpende renovatieproces van dichtbij volgen met Splinter Chabot in het AVROTROS-programma Ondertussen aan de Hofvijver. Experts en oud-bewoners geven duiding aan de actuele gebeurtenissen en de uitdagingen die overwonnen moeten worden in deze complexe operatie waarvoor vijf jaar uitgetrokken is.

Elk kwartaal komt Splinter met een update over de ingrijpende renovatie van ons parlementair huis. Via de renovatie komen er culturele, parlementaire en kunsthistorische anekdotes naar boven die verteld worden door spraakmakende betrokkenen. De voorzitters van de Eerste en Tweede kamer komen met Splinter nog een keer terug op hun oude werkplek waar elke muur, elke dakpan en elk gebouw een verhaal vertellen.

In deze tweede aflevering zijn ook prominente oud-politici Jeltje van Nieuwenhoven (oud-voorzitter) en Hans Wiegel te zien. Oud vice-premier Wiegel ziet de oude Tweede Kamerzaal graag weer in ere hersteld, de klassiek-Engelse opbouw, waarbij links en rechts tegenover elkaar zaten vond hij altijd erg belangrijk. “Als we dan toch gaan renoveren, moet deze oude zaal weer in ere worden hersteld." En hij vervolgt zijn hartekreet: "De huidige zaal gaat niet uit van de eenheid van het volk en dat was in de oude zaal wel het geval."

Jeltje van Nieuwenhoven vindt hem hopeloos nostalgisch. In de tijd dat de oude zaal in gebruik was, was politiek volgens de oud-voorzitter een mannenzaak. “Als je als vrouw naar de WC moest, kon je eerst een kwartier lopen voor je het eerste damestoilet tegenkwam.” Wiegel wil per se ook een bezoekje brengen aan het Torentje. De VVD-er maakte als laatste niet -premier gebruik van deze bijzondere ruimte.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,472
Diesel2,312

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 27 juni t/m zondag 3 juli

Alle Rijverboden