Clicky

 
Transport Online - Bijwerkingscentrum Lareb doet meer onderzoek naar effect coronavaccin op menstruatie

Bijwerkingscentrum Lareb doet meer onderzoek naar effect coronavaccin op menstruatie

Bijwerkingscentrum Lareb doet meer onderzoek naar effect coronavaccin op menstruatie
23-05-2022 14:29 | Gezondheid | auteur Redactie | Esther van der Wal

DEN HAAG - Menstruatiestoornissen en postmenopauzale bloedingen zijn mogelijke bijwerkingen van de coronavaccins. Bijwerkingencentrum Lareb heeft opnieuw gekeken naar de meldingen hierover. Dit heeft nog niet tot een duidelijke conclusie geleid. Lareb gaat daarom een nieuw onderzoek doen waarin het aantal vrouwen dat naar de huisarts is gegaan met deze klachten voor en na coronavaccinatie wordt vergeleken.

Tot eind maart 2022 ontving Bijwerkingencentrum Lareb 24.090 meldingen van menstruatiestoornissen na coronavaccinatie op ongeveer 17 miljoen gevaccineerde vrouwen. De meldingen zijn zeer divers, maar te late of het uitblijven van de menstruatie (8100 keer) en hevige bloedingen (7635 keer) waren de vaakst gemelde klachten. In vervolgvragen bij een deel van de vrouwen gaf de meerderheid aan dat het bloedverlies minstens twee keer zo veel was.

Tot begin februari 2022 ontving Lareb 699 meldingen van bloedingen na de overgang. Van de vrouwen van wie dit bekend was, zat 70 procent korter dan 3 jaar in de overgang toen ze de bloedingen ervaarden. Bij ruim de helft van de vrouwen trad de bloeding op binnen twee weken na coronavaccinatie.

Vragenlijstonderzoek

Uit het vragenlijstonderzoek van Lareb gaf 3,2 procent van de gevaccineerde vrouwen in de vruchtbare leeftijd aan menstruatiestoornissen te hebben ervaren na coronavaccinatie. In de leeftijdsgroep 26-35 jaar was dit 7,3 procent.

Meer onderzoek

Ook uit deze nieuwe analyse kunnen nog geen conclusies worden getrokken. Lareb gaat daarom een onderzoek doen naar het aantal vrouwen dat de huisarts heeft bezocht in 2021 met deze klachten voor en na coronavaccinatie. Het EMA is in februari gestart met een uitgebreide analyse van alle meldingen in Europa, onderzoeken en literatuur over menstruatiestoornissen na coronavaccinatie.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,479
Diesel2,314

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 27 juni t/m zondag 3 juli

Alle Rijverboden
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats