Clicky

 
Transport Online - Faillissementen: Nederland scoort opvallend slecht

Faillissementen: Nederland scoort opvallend slecht

Faillissementen: Nederland scoort opvallend slecht
23-05-2022 10:04 | Faillissementen | auteur Redactie

DEN BOSCH - Stijgen de faillissementen wereldwijd dit jaar met +10 procent en volgend jaar met +14 procent, in Nederland is de toename fors sterker: +24 procent dit jaar en +39 procent volgend jaar. Daarmee is Nederland het slechtst scorende land in de eurozone. Dat blijkt uit het Global Insolvency Report Allianz Trade, de grootste kredietverzekeraar ter wereld.

Dankzij de helpende hand van de overheden noteerden de faillissementen vorig jaar wereldwijd nog een laagterecord. Nu stijgen de faillissementen weliswaar, maar in veel landen is de toename beperkt dankzij nieuwe, gerichte steunmaatregelen van de overheid. Dat geldt vooral voor Europa. De normalisering van het aantal faillissementen wordt hierdoor vertraagd.

Gure omstandigheden

Johan Geeroms, Director Risk Underwriting Benelux van Allianz Trade noemt de toename logisch. “Het internationale bedrijfsleven kampt met zoveel negatieve factoren. Bijna teveel om op te noemen: aanhoudende logistieke problemen, tekorten aan basismaterialen en grondstoffen, stijgende inkoopprijzen, oplopende energieprijzen, personeelstekorten en oplopende financieringskosten. Zonder overheidssteun gaan zwakke broeders het niet redden.”

Volgens Geeroms komt ook wanbetaling in toenemende mate om de hoek kijken. “Bedrijven die niet gezond zijn en nu hun eigen broek moeten op zien te houden, komen er niet uit. De laatste wanhoopspoging is dan je rekeningen niet meer betaalt. De sanering begint los te komen. Overheden proberen het te temperen maar op de lange duur is dat niet houdbaar en niet gezond. Teveel ongezonde bedrijven worden in leven gehouden.”

Nederland

Dat de toename van de faillissementen in Nederland procentueel het hoogst uitvalt (dit jaar en volgend jaar), komt volgens Geeroms vooral door de gevoeligheid van onze economie voor internationale ontwikkelingen. “Als export- en ook doorvoerland worden we standaard extra hard geraakt door de wereldwijde onrust zoals nu de verstoring van transport en logistiek. Verder is de steun die de Nederlands bedrijven krijgen van de overheid relatief beperkt in vergelijking met andere landen.”

Pre-pandemie niveau

Na twee jaar van daling zal het aantal faillissementen in de meeste landen dit jaar uitkomen op het pre-pandemie niveau. Terwijl staatssteun het aantal insolventies in Frankrijk (32.510 gevallen) en Duitsland (14.600) kunstmatig laag zal houden, verwacht Allianz Trade dat het VK nog dit jaar met een scherpe stijging te maken krijgt (+37 procent). Voor Afrika en Centraal- en Oost-Europa verwacht de kredietverzekeraar recordhoogtes aan faillissementen. Bedrijven in de VS (15.500 gevallen in 2022) zouden moeten profiteren van de buffers die zijn opgebouwd en het Pay check Protection Program.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,008
Diesel1,960

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden