Clicky

 
Transport Online - Griekse componist Vangelis overleden

Griekse componist Vangelis overleden

Griekse componist Vangelis overleden
19-05-2022 18:47 | Showbizz | auteur ANP/RTR

ATHENE - De Griekse componist en muzikant Vangelis is op 79-jarige leeftijd overleden. Hij was onder meer bekend van de muziek van de film Chariots of Fire uit 1981, waarvoor hij een Oscar won, en die van Blade Runner uit 1982. Hij stierf dinsdag al, melden Griekse media, zonder een doodsoorzaak te geven.

Vangelis heette eigenlijk Evangelos Odysseas Papathanasiou. Hij toonde al vroeg interesse in muziek en experimenteerde met geluiden, bijvoorbeeld door op potten en pannen te slaan of spijkers, glazen en andere voorwerpen aan de snaren van de piano van zijn ouders te bevestigen. Zonder ooit een formele muziekopleiding te hebben gevolgd, een zegen volgens hemzelf, verwerkte hij ook de tonen van Griekse volksliederen en orthodox-christelijke koormuziek in zijn muziek.

Na een start met lokale rockbands, vertrok Vangelis op 25-jarige leeftijd naar Parijs. Daar voegde hij zich bij andere Griekse artiesten die hun land waren ontvlucht na een staatsgreep in 1967 door een militaire junta. Daar begon hij te werken met elektronische synthesizers, waarmee hij de weelderige melodieën creëerde die zijn kenmerkende geluid werden.

Conquest of Paradise

Vangelis vormde ook enige tijd een duo met Yes-zanger Jon Anderson, onder de naam Jon & Vangelis. Dat leidde begin jaren tachtig tot hits als I Hear You Now en I'll Find My Way Home. Het duo maakte ook de single State of Independence, dat later in de versie van Donna Summer in de nationale hitparade nummer 3 bereikte.

In 1992 belandde Vangelis in Nederland zelfs op nummer 1, met de single Conquest of Paradise, de titelsong van de film 1492: Conquest of Paradise. Vangelis nam het nummer op met het English Chamber Choir.

In 2002 bereikte Vangelis misschien wel zijn grootste publiek ooit, door de themamuziek te componeren voor het wereldkampioenschap voetbal in Japan en Zuid-Korea.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,472
Diesel2,312

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 27 juni t/m zondag 3 juli

Alle Rijverboden