Clicky

 
Transport Online - Omzet in de bouw ruim acht procent hoger

Omzet in de bouw ruim acht procent hoger

Omzet in de bouw ruim acht procent hoger
19-05-2022 14:55 | Financieel | auteur Redactie | Esther van der Wal

DEN HAAG - De omzet van de bouw was in het eerste kwartaal 8,3 procent hoger dan een jaar eerder. De omzet van de hout- en bouwmaterialenindustrie steeg met 11,5 procent. In het eerste kwartaal van 2022 is voor 16,6 duizend te bouwen woningen een vergunning afgegeven, bijna 13 procent minder dan een jaar eerder. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

Grond-, water- en wegenbouw bedrijven (gww) deden het in het eerste kwartaal van 2022 met 1,7 procent omzetgroei minder dan de overige bouwbedrijven. De afgelopen twee jaar is de omzet  in deze branche nauwelijks gestegen. Kleine bouwbedrijven tot 10 werkzame personen zagen hun omzet het sterkst stijgen. Dat is al bijna twee jaar zo. Hun omzet steeg in het eerste kwartaal gemiddeld met 13,6 procent. Middelgrote bedrijven met 10 tot 100 werknemers zetten 4,8 procent meer om. Voor het eerst sinds  jaren deden middelgrote gww-bedrijven het met een omzetstijging van ruim 8 procent beter dan de overige middelgrote bouwbedrijven. Bij grote gww-bedrijven vanaf 100 werkzame personen daalde de omzet. Gemiddeld steeg de omzet van de grote bouwbedrijven met 6,7 procent. 

Het aantal faillissementen in de bouw is in het eerste kwartaal uitgekomen op 77. Dat is bijna evenveel als in het eerste kwartaal van 2021. Toen waren er 78 faillissementen.

Aantal vergunde nieuwbouwwoningen bijna 13 procent lager

In het eerste kwartaal van 2022 werd voor 16,6 duizend te bouwen woningen een vergunning afgegeven. Dat is bijna 13 procent minder dan in het eerste kwartaal van 2021.

Het aantal vergunde nieuwbouwwoningen is een indicator voor het aantal woningen dat in de nabije toekomst gebouwd wordt. De gemiddelde doorlooptijd vanaf de vergunningverlening is ongeveer twee jaar. Woningtransformaties, zoals het omzetten van kantoren in woningen, zitten niet in de cijfers over bouwvergunningen.

Bouwkosten woningen en bedrijfsgebouwen lager

De vergunde bouwkosten voor bedrijfsgebouwen in het eerste kwartaal waren bijna 1,7 miljard euro, 11,4 procent lager dan een jaar eerder. Nieuwbouw was goed voor 1,2 miljard euro, ruim 16 procent minder dan een jaar eerder. De bouwsom voor de verbouw van bedrijfsgebouwen nam met bijna 2,2 procent toe tot 502 miljoen euro.

De totale vergunde bouwkosten voor woningen daalden ten opzichte van het eerste kwartaal van 2021 met 10,1 procent naar 3,4 miljard euro. De bouwkosten voor de bouw van nieuwbouwwoningen daalden met 14,4 procent tot bijna 2,8 miljard euro. De bouwkosten voor de verbouw van woningen stegen juist met 16,4 procent tot 610 miljoen euro.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,968
Diesel1,869

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden