Clicky

 
Transport Online - Rusland: overgave nog eens 771 Oekraïense strijders Marioepol

Rusland: overgave nog eens 771 Oekraïense strijders Marioepol

Rusland: overgave nog eens 771 Oekraïense strijders Marioepol
19-05-2022 11:09 | Buitenland | auteur ANP/RTR/AFP

MOSKOU - Nog eens 771 Oekraïense strijders die zich hadden verschanst in de Azovstal-fabriek in Marieopol hebben zich afgelopen etmaal overgegeven, meldt het Russische ministerie van Defensie. Het totaal sinds maandag zou daarmee op 1730 komen. Vele tientallen van hen zijn gewond.

Volgens Denis Poesjilin, de leider van de pro-Russische rebellen in dat deel van Oekraïne, is nu meer dan de helft van de Oekraïners van het industrieterrein vertrokken. Die informatie kon niet onafhankelijk worden geverifieerd. De regering in Kiev wil geen aantallen vrijgeven.

Het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC) is sinds dinsdag bezig de honderden Oekraïense krijgsgevangen die het Azovstal-complex hebben verlaten te registeren. De operatie om in beeld te krijgen waarheen de strijders inclusief de gewonden worden gebracht is nog gaande, meldt de hulporganisatie. Het Rode Kruis organiseert het vervoer niet, maar noteert wel informatie over de krijgsgevangenen.

Oekraïne hoopt hen te ruilen tegen Russische krijgsgevangenen. In het Russische parlement wordt er echter voor gepleit velen van hen te berechten.

Poesjilin zei woensdag dat de hoogste Oekraïense commandanten van het Azov-regiment nog op het terrein zijn. Twee van hen zouden op een Russische opsporingslijst zijn gezet.

Om Marioepol aan de Zee van Azov is sinds de Russische inval op 24 februari zwaar gevochten. Rusland heeft de havenstad al weken onder controle en heeft nu ook de strijd om het laatste bolwerk gewonnen. Het door bombardementen verwoeste Azovstal-complex wordt volgens de separatisten niet herbouwd.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,938
Diesel1,912

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions

Verkeersinformatie

Rijverboden