Clicky

 
Transport Online - Rutte: nooit bewust zaken achtergehouden door sms'jes te wissen

Rutte: nooit bewust zaken achtergehouden door sms'jes te wissen

Rutte: nooit bewust zaken achtergehouden door sms'jes te wissen
18-05-2022 14:00 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - Minister-president Mark Rutte zegt dat hij "nooit bewust" belangrijke zaken heeft achtergehouden door zelf een schifting te maken in welke sms'jes bewaard moesten blijven en welke niet. De premier noemt die werkwijze tijdens een ingelast persmoment "conform de afspraken" en ziet er geen overtreding van de wet in.

Dat Rutte niet zijn hele correspondentie bewaarde, had er volgens hem mee te maken dat hij tot voor kort werkte met een oude Nokia-telefoon. "Ik ben niet zo van de smartphones", aldus de premier. Hij vond het intypen van berichten op een touchscreen "rampzalig" en gaf de voorkeur aan het opstellen van sms'jes met de nummertoetsen van zo'n ouderwets toestel.

Keerzijde was dat zijn oude toestel geen duizenden opgeslagen berichten aankon. "Na een tijdje wordt ‘ie traag." Daarom stuurde Rutte berichten die hij zelf belangrijk genoeg vond door naar een ambtenaar op zijn ministerie, die zorgde dat ze bewaard bleven. De rest verwijderde hij, zonder daarover ruggespraak te houden met anderen.

Wob

Daarbij keken geen ambtenaren mee. "Zo werkt de richtlijn niet", aldus Rutte. De premier erkent wel dat bij deze manier van werken fouten kunnen worden gemaakt. Maar hij heeft naar eigen zeggen nooit bewust berichten gewist waarvan hij niet wilde dat ze boven water zouden komen bij een verzoek om informatie in het kader van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob).

Inmiddels heeft Rutte wel een smartphone, omdat tijdens een recent bezoek aan de Verenigde Staten bleek dat zijn oude Nokia niet meer werkte op de netwerken daar. Daarmee vervalt de noodzaak om regelmatig zijn chatgeschiedenis op te schonen. "Nu hoeft dat niet meer omdat op die smartphone berichten erop kunnen blijven staan zonder dat dat ding vertraagt."

Geen probleem

Rutte zegt er geen problemen mee te hebben als alle door hem verwijderde sms'jes via de provider worden teruggehaald. Daarmee is niet gezegd dat hij ze daarna openbaar maakt, benadrukt hij.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,472
Diesel2,312

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 27 juni t/m zondag 3 juli

Alle Rijverboden