Clicky

 
Transport Online - Krant: crash vliegtuig China Eastern was opzet vanuit cockpit

Krant: crash vliegtuig China Eastern was opzet vanuit cockpit

Krant: crash vliegtuig China Eastern was opzet vanuit cockpit
17-05-2022 23:41 | Ongevallen | auteur ANP/AFP

NEW YORK - Het vliegtuigongeluk in maart in China was mogelijk opzet. Amerikaanse onderzoekers geloven dat iemand aan boord van het vliegtuig van de Chinese maatschappij China Eastern het toestel expres heeft laten crashen. Bij de dodelijkste vliegramp in China in tientallen jaren kwamen alle 132 inzittenden om het leven.

Uit gegevens blijkt dat iemand, mogelijk een piloot of iemand die tot de cockpit was doorgedrongen, commando's invoerde om de Boeing 737-800 in een duikvlucht te sturen, meldt de krant The Wall Street Journal.

China Eastern-vlucht MU5375 was op 21 maart onderweg van Kunming naar Guangzhou toen het op onverklaarbare wijze vanaf een hoogte van 29.000 voet naar beneden stortte en op een berghelling te pletter sloeg. De recorder met de opnames uit de cockpit en de vluchtgegevens, de zogenaamde zwarte doos, werd voor analyse naar de Verenigde Staten gestuurd. "Het vliegtuig deed wat het werd opgedragen door iemand in de cockpit", citeert de krant een persoon die bekend is met de voorlopige onderzoeksresultaten.

De Amerikaanse onderzoekers zijn van mening dat hun conclusie wordt ondersteund door het feit dat Chinese onderzoekers tot nu toe geen problemen hebben gerapporteerd met het vliegtuig of met de besturing die de crash hadden kunnen veroorzaken en die zouden moeten worden aangepakt, aldus de krant. Ook reageerden de piloten volgens de autoriteiten niet meer op oproepen van de verkeersleiding en van vliegtuigen in de buurt, toen het toestel eenmaal aan zijn duikvlucht was begonnen.

In april gingen er online geruchten dat iemand het toestel opzettelijk had laten neerstorten. De Chinese luchtvaartautoriteiten zeiden toen dat die misleidend waren en het onderzoek hinderden. Volgens luchtvaartexperts zijn de meeste vliegtuigongelukken het gevolg van een combinatie van technische problemen en menselijke fouten. Opzettelijke crashes komen zelden voor. In 2015 stuurde in Frankrijk een piloot van Germanwings zijn Airbus A320 opzettelijk tegen een berg. Hierbij kwamen alle 150 inzittenden om het leven. Uit het onderzoek bleek dat de 27-jarige piloot psychische problemen had.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,472
Diesel2,312

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 27 juni t/m zondag 3 juli

Alle Rijverboden