Clicky

 
Transport Online - OM eist 24 maanden celstraf tegen belastingfraudeur

OM eist 24 maanden celstraf tegen belastingfraudeur

OM eist 24 maanden celstraf tegen belastingfraudeur
17-05-2022 12:01 | Binnenland | auteur Redactie

DEN BOSCH - Het Openbaar Ministerie (OM) verwijt een Duitse man van 43 jaar belastingfraude. Ten tijde van de fraude was hij met zijn ondernemingen gevestigd in de gemeente Vaals in Nederland. Specifiek verwijt het OM hem van het indienen van onjuiste aangiften omzetbelasting, het opstellen van valse inkoopfacturen en het witwassen van de verleende belastingteruggaven van drie ondernemingen waarvan hij de directeur van was. Dinsdag diende de zaak in de rechtbank van Den Bosch. Het OM eist een gevangenisstraf voor de duur van 24 maanden en een geldboete van 25.515 euro een bedrag gelijk aan het gelegde beslag.

Het strafrechtelijk onderzoek is gestart naar aanleiding van boekenonderzoek van de belastingdienst. De controle was gericht op de juistheid en volledigheid van de aangiften omzetbelasting over een periode van 2017 tot en met 2020. Het viel de belastingdienst op dat er grote bedragen aan voorbelasting in de aangiften stonden zonder dat er belaste omzet werd aangegeven. Tijdens het onderzoek is er gesproken met de verdachte. Hij verstrekte de fysieke administratie van de drie ondernemingen, onder meer omzetfacturen en bankafschriften, ter inzage en ter onderbouwing van de aangegeven omzetbelasting. Het betroffen alleen kopieën. Een aantal van deze facturen werd tijdens de controle voorgelegd aan leveranciers en afnemers. Naar aanleiding van hun reacties kon worden geconcludeerd dat de overhandigde facturen valselijk waren opgesteld en dat de daarop gebaseerde aangiften omzetbelasting onjuistheden bevatten met betrekking tot de aangegeven verschuldigde omzetbelasting en de aangegeven voorbelasting.

"Verdachte heeft op valse gronden onterecht op basis van 39 onjuiste aangiftes belastingteruggaven ontvangen van de belastingdienst tot een totaalbedrag van 914.118 euro. Hij heeft daarbij de belastingdienst op grove wijze misleid. De door verdachte teruggevraagde omzetbelasting is door de belastingdienst, grotendeels, uitbetaald op een Duitse bankrekening van verdachte. Verdachte heeft het geld vervolgens verplaatst naar andere rekeningen dan wel uitgegeven en zich daardoor schuldig gemaakt aan witwassen”, aldus de officier van justitie. 

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,921
Diesel1,729

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions