Clicky

 
Transport Online - Ollongren: we hebben Zweden en Finland al bescherming beloofd

Ollongren: we hebben Zweden en Finland al bescherming beloofd

Ollongren: we hebben Zweden en Finland al bescherming beloofd
17-05-2022 10:29 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

BRUSSEL - Zweden en Finland kunnen in afwachting van hun NAVO-lidmaatschap al op de bescherming van Nederland en andere Europese landen rekenen, zegt defensieminister Kajsa Ollongren. Ze wijst erop dat ook de EU-landen hebben beloofd elkaar te hulp te schieten als een van hen wordt aangevallen. Nederland kan bijvoorbeeld met de marine assisteren, denkt ze.

De vanouds neutrale Zweden en Finnen voelen zich niet langer veilig naast Rusland en willen lid worden van de NAVO. Rusland is daar fel tegen gekant en schermt met represailles. De twee Noord-Europese landen vragen daarom westerse bondgenoten hun veiligheid te garanderen zolang ze nog niet de bescherming van de NAVO kunnen inroepen. Onder andere de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en een aantal Noord-Europese landen hebben al veiligheidsgaranties afgegeven.

Omdat Zweden en Finland lid zijn van de Europese Unie "geldt de Europese veiligheidsgarantie sowieso al", zei Ollongren voor aanvang van overleg met haar EU-collega's in Brussel. Bovendien "werken we al veel met ze samen" en behoren Zweden en Finland ook tot een groep Noord-Europese landen van wie de legers veel samen optrekken en gezamenlijk oefenen.

Nederland kan "zeker een bijdrage leveren" aan de veiligheid van de Zweden en Finnen nu ze nog in de NAVO-wachtkamer zitten, aldus Ollongren, die erop wees dat de marine in NAVO-verband al actief is in de Oostzee. "Er zijn meer dan voldoende mogelijkheden. We moeten gewoon even samen kijken wat het beste is en wat we nog extra kunnen doen."

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,008
Diesel1,960

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden