Clicky

 
Transport Online - CNV pleit voor 1000 euro opleidingsgeld voor iedereen

CNV pleit voor 1000 euro opleidingsgeld voor iedereen

CNV pleit voor 1000 euro opleidingsgeld voor iedereen
17-05-2022 09:45 | Financieel | auteur ANP

UTRECHT - Iedere Nederlander moet dit jaar 1000 euro opleidingsgeld krijgen van het kabinet. Hiervoor pleit vakbond CNV in een manifest, dat dinsdag aan minister van Sociale Zaken Karien van Gennip wordt aangeboden. Deze eenmalige investering kan volgens de vakbond tientallen miljarden euro's aan rendement opleveren.

"Nederland kampt met een steeds groter tekort aan gekwalificeerd personeel. Met een startbudget van 1000 euro krijgt iedereen de kans om zich snel te ontwikkelen en klaar te zijn voor de arbeidsmarkt van de toekomst", zet CNV-voorzitter Piet Fortuin.

Het CNV is kritisch over het huidige STAP-budget dat het kabinet beschikbaar stelt voor werkenden. Slechts 160.000 mensen kunnen hier gebruik van maken en juist de groep die dit het hardst kan gebruiken, vist achter het net. De vakbond pleit ervoor dat de 1000 euro wordt gestort op een aparte leerrekening.

Leerrekening

Een half miljoen werkenden beschikt volgens het CNV nu al over een leerrekening. "Wij willen dat iedereen in Nederland een leerrekening krijgt: een persoonlijk opleidingspotje waardoor mensen naar eigen keuze een opleiding kunnen volgen." Bij slechts 6 procent van de werkenden betaalt de werkgever momenteel opleidingen buiten het eigen vakgebied, stelt de vakbond.

Werk verandert steeds sneller en 85 procent van de werkenden geeft aan dat hun werk de afgelopen tien jaar is veranderd, blijkt uit onderzoek van de bond. Ontwikkelingen zoals digitalisering en automatisering spelen hierin een grote rol, naast de energietransitie.

Opbrengsten

Een opleiding levert een hogere effectiviteit op door de nieuw aangeleerde kwalificaties en daarmee ook gemiddeld een hoger salaris. Zeker als de opleiding zich richt op analytische vaardigheden, waar de toekomstige arbeidsmarkt om vraagt.

"Op lange termijn kunnen de opbrengsten nog hoger zijn dan we nu berekenen. Mensen krijgen de smaak van het opleiden te pakken. Werkgevers zien de extra opbrengsten en zijn op basis daarvan graag bereid om extra te investeren. Het sneeuwbaleffect. Kortom, alleen maar winst dus", aldus Fortuin.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,081
Diesel2,083

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden