Clicky


Erdogan: geen goedkeuring voor NAVO-toetreding Zweden en Finland

Erdogan: geen goedkeuring voor NAVO-toetreding Zweden en Finland
16-05-2022 23:41 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP/RTR

ISTANBUL - Turkije is niet van plan zijn goedkeuring te verlenen aan een eventuele toetreding tot de NAVO van Zweden en Finland, zegt de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Zijn land is sinds 1952 aangesloten bij de westerse militaire alliantie, waarvan de dertig lidstaten nieuwe leden unaniem moeten goedkeuren. Zweden en Finland hebben al aangekondigd het lidmaatschap zo spoedig mogelijk formeel aan te vragen.

Erdogan liet afgelopen week al weten "niet positief" te staan tegenover een eventueel NAVO-lidmaatschap van Zweden en Finland. Turkije verwijt die landen onderdak te bieden aan de Koerdische Arbeiderspartij (PKK), die al decennia een guerrillaoorlog in Turkije voert. Turkije en de Europese Unie beschouwen die partij als een terroristische organisatie. Volgens Erdogan werft de PKK vooral in Zweden nieuwe rekruten. Hij omschreef beide landen als "gasthuizen voor terroristische organisaties".

Eerder maandag maakte Zweden bekend diplomaten naar Turkije te willen sturen om te praten over een eventueel NAVO-lidmaatschap. Minister van Defensie Peter Hultqvist zei dat de diplomaten de kwestie willen oplossen en "kijken waar dit echt om gaat".

Erdogan laat echter weten dat zowel Zweedse als Finse delegaties zich die moeite kunnen besparen: hij zal geen toestemming verlenen zolang de twee Scandinavische landen onderdak blijven bieden aan PKK-leden. Secretaris-generaal Jens Stoltenberg heeft er desalniettemin vertrouwen in dat hij de zorgen van Turkije weg kan nemen en verwacht niet dat het NAVO-lidmaatschap vertraging op zal lopen.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,187
Diesel1,958

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions