Clicky

 
Transport Online - Dit jaar 42 nieuwe zero emissiebussen bij vervoerder RET, naast de 55 die al reden

Dit jaar 42 nieuwe zero emissiebussen bij vervoerder RET, naast de 55 die al reden

Dit jaar 42 nieuwe zero emissiebussen bij vervoerder RET, naast de 55 die al reden
16-05-2022 09:47 | Nieuw Materieel | auteur Redactie

ROTTERDAM - In Schiedam, Maassluis en Rotterdam rijden nu ook zero emissiebussen op lijnen die eerder nog werden bediend met dieselvoertuigen. Het gaat om lijn 126 in Maassluis, de lijnen 51, 53, 54, 126 in Schiedam, lijn 42 in Rotterdam-West en lijn 40 tussen Rotterdam en Delft. In totaal stromen er dit jaar 42 bussen in, bovenop de 55 zero emissie bussen die al sinds 2019 rijden.

Maurice Unck, algemeen directeur van de RET: “Met de introductie van onze nieuwe serie nieuwe zero emissiebussen dit jaar zetten we de volgende stap in de verduurzaming van onze busvloot. Gebruikers en omwonenden merken dat meteen doordat de bussen stiller zijn en geen uitlaatgassen uitstoten.”

Comfortabeler reizen

De nieuwe bussen hebben net als de vorige serie zero emissievoertuigen een moderne inrichting met een parket-look vloer en frisse bekleding. Ze beschikken daarnaast over USB-laadpunten voor reizigers, hebben pinautomaten geschikt voor contactloos betalen en de mogelijkheid om behalve met de OV-chipkaart in de toekomst ook met andere betaalmiddelen, zoals de bankpas en smartwatch, in- en uit te checken. De bussen zijn aanmerkelijk stiller dan de dieselvoertuigen van de RET en trekken geleidelijker, zonder schakelen, op.

De zero emissie bussen uit de vorige, 1400-serie, worden ingezet op de lijnen waar tot voor kort nog dieselvoertuigen reden. De nieuwe bussen uit de 1500-serie rijden op de lijnen 33, 38, 40 en 44. Bussen op deze lijnen laden tussentijds op Rotterdam Centraal.

Meer elektrische bussen in Schiedam

In Schiedam gaan reizigers het betere comfort van de elektrische bussen merken. Bij het station zijn hiervoor al extra laadpunten aangelegd. “Elektrische bussen zijn een stuk stiller en comfortabeler. Ook verbetert hiermee de luchtkwaliteit langs busroutes in de stad”, aldus de Schiedamse wethouder Vervoer, Marcel Houtkamp. “Deze inzet van elektrische bussen is daarnaast een belangrijke stap in de energietransitie en het halen van de klimaatdoelstellingen in de stad. Zo wordt ook het reizen met het openbaar vervoer weer iets duurzamer.”

100% zero emissie busvloot in 2030

In de loop van dit jaar komt de laadinfrastructuur op de Herenwaard, Capelsebrug en de busvestigingen Krimpen aan den IJssel en Sluisjesdijk gereed. De verwachting is dat in de loop van de zomer ook zero emissie bussen rijden vanaf de busgarages Krimpen aan den IJssel en Sluisjesdijk. Vanaf daar doen ze Rotterdam-Zuid, Krimpen aan den IJssel en Capelle aan den IJssel aan. Op dat moment zijn alle 42 bussen uit de tweede serie zero emissie bussen in gebruik, naast de al eerder in dienst genomen 55 uit de eerste serie en de twee waterstofbussen van de RET.

De invoering van de nieuwe bussen is onderdeel van de geleidelijke overgang naar een volledige zero emissie busvloot in 2030. De instroom van de nieuwe bussen gaat gepaard met de uitstroom van oude dieselbussen. Tussen 2024 en 2029 volgen de laatste twee nieuwe series bussen.

Foto's

 • KLM Touringcar
  KLM Touringcar
 • J.Roeland
  KLG EUROPE
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,938
Diesel1,912

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions

Verkeersinformatie


  Actuele wachttijd Eurotunnel


  Andere Europese Landen


  Overige Verkeersinformatie

  Rijverboden