Clicky

 Renault verkoopt belang in Russische autofabrikant achter Lada

Renault verkoopt belang in Russische autofabrikant achter Lada
16-05-2022 09:09 | Bedrijfsauto Nieuws | auteur ANP/RTR

MOSKOU - Renault zal zijn meerderheidsbelang in de Russische autofabrikant AvtoVAZ verkopen aan een Russisch wetenschappelijk instituut. Dat heeft het Franse autoconcern maandag bevestigd. Eind april verklaarde een Russische minister al dat AvtoVAZ, het bedrijf achter automerk Lada, zal worden overgedragen aan het Russische ministerie van Industrie.

Renault zat al sinds de Russische invasie in Oekraïne met het belang in AvtoVAZ in zijn maag. De Franse automaker zei in maart dat het zijn activiteiten in een autofabriek in Moskou zou staken nadat het veel kritiek kreeg dat het nog actief was in Rusland. Daarnaast werd het door sancties ook steeds moeilijker om de fabrieken in Rusland, die zowel Lada-voertuigen als modellen van Renault maakten, draaiende te houden.

De Franse autofabrikant, die van de westerse automakers de meeste activiteiten heeft in Rusland, verkoopt het belang van bijna 68 procent in AvtoVAZ aan het Russische Centrale Onderzoeks- en Ontwikkelingsinstituut voor auto's en motoren, genaamd Nami. Renault krijgt daarbij de optie om het belang over zes jaar terug te kopen.

Beslissing

"Vandaag hebben we een moeilijke maar noodzakelijke beslissing genomen en maken we een verantwoorde keuze voor onze 45.000 medewerkers in Rusland", zei topman Luca de Meo in een toelichting op de deal.

Financiële details van de transactie werden niet gegeven. Renault, dat voor 15 procent in handen is van de Franse staat, liet in maart al weten in de eerste helft van dit jaar een last te nemen van bijna 2,2 miljard euro om de kosten van het opschorten van de activiteiten in Rusland te dekken.

Foto's

 • Hendrik Kelholt
  Hendrik Kelholt
 • Van Dodewaard
  Van Dodewaard
 • J.Roeland
  VAN DEN BOSCH
 • J.Roeland
  OTTEN
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,168
Diesel2,015

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats