Clicky

 
Transport Online - Zorgen over tarwe in veel landen, Rusland verwacht recordoogst

Zorgen over tarwe in veel landen, Rusland verwacht recordoogst

Zorgen over tarwe in veel landen, Rusland verwacht recordoogst
12-05-2022 23:37 | Buitenland | auteur ANP/DPA

AMSTERDAM - In veel delen van de wereld zijn er zorgen over de tarweoogsten. In Oekraïne zorgt de Russische inval voor grote problemen, doordat een deel van de landbouwgronden in onbruik is terwijl export van granen amper mogelijk is. Daarnaast kampen de Verenigde Staten, Frankrijk en India met weersomstandigheden die het verbouwen van de belangrijke graansoort bemoeilijken. Alleen in Rusland lijken de omstandigheden optimaal voor een goede oogst en spreekt president Vladimir Poetin van een recordoogst.

Het Amerikaanse ministerie voor landbouw raamt dat de wereldwijde tarweoogst dit jaar 4 miljoen ton lager uitvalt dan een jaar eerder. Voor het grootste deel komt dat door de oorlog in Oekraïne, waar boeren een derde minder van de graansoort zullen verbouwen. In India zorgen ernstige hittegolven voor een kleinere oogst.

Experts gepeild door persbureau Bloomberg wijzen er bovendien op dat het in Frankrijk uitzonderlijk droog is voor de tijd van het jaar, wat de graanoogsten van de grootste producent in de Europese Unie kan bedreigen.

Zeehavens geblokkeerd

In de landen om de Zwarte Zee is de bodemgesteldheid juist wel gunstig voor het verbouwen van tarwe. Rusland zal dan ook een grotere oogst hebben dan vorig jaar. Poetin verklaarde tijdens een kabinetsvergadering dat Rusland volgens specialisten 130 miljoen ton graan zal produceren, waarvan 87 miljoen ton tarwe. Dat zal dat Rusland in staat stellen "wereldwijd meer te leveren aan onze partners".

In Oekraïne zijn de weersomstandigheden in principe ook gunstig voor de oogst. Doordat zeehavens van het land geblokkeerd zijn zit 20 miljoen ton graan 'vast' in silo's. Als dit niet kan worden geëxporteerd, is er geen ruimte het graan dat dit jaar wordt geoogst op te slaan. Oekraïne beschuldigt Rusland er ook van graan uit bezette gebieden te stelen en te verhandelen.

Broodprijzen

De zorgen over tarwe drijven onder andere de prijzen voor brood op. In Nederland waren brood en granen vorige maand bijna 6 procent duurder dan een jaar eerder, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Jan Willem van den Berg, agrarisch specialist van ING, verwacht dat de prijzen voor tarwe zeker tot in de zomer van 2023 hoog blijven. Pas dan worden de nieuwe oogstramingen voor dat jaar bekend en weten de markten waar ze aan toe zijn. Door grote onzekerheid rond Oekraïne wordt veel geboden op de oogsten van 2022. "Waar landen zelf nog voorraden aan granen hebben, nemen ze het zekere voor het onzekere en houden ze strategische reserves aan. Die komen niet op de vrije markt, dus datgene wat wel op de markt komt wil iedereen hebben."

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,456
Diesel2,295

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 27 juni t/m zondag 3 juli

Alle Rijverboden