Clicky

 
Transport Online - Krant: Zweden wil maandag NAVO-lidmaatschapsaanvraag indienen

Krant: Zweden wil maandag NAVO-lidmaatschapsaanvraag indienen

Krant: Zweden wil maandag NAVO-lidmaatschapsaanvraag indienen
12-05-2022 11:30 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP/RTR

STOCKHOLM - De Zweedse regering wil aankomende maandag een lidmaatschapsaanvraag voor de NAVO indienen, schrijft de Zweedse krant Expressen. Het land heeft nog niet een officieel besluit genomen over toetreding tot het militaire bondgenootschap.

Het besluit wordt volgens de krant, die zich op anonieme bronnen baseert, maandag genomen tijdens een speciale kabinetsvergadering, na een debat in het parlement. De aanvraag zou daarna direct worden opgestuurd. De plotselinge behoefte om snel lid te worden van de NAVO komt door de Russische invasie in Oekraïne.

De Zweedse leiders zullen binnenkort bekendmaken hoe ze denken over aansluiting bij de NAVO. Daarbij zal rekening worden gehouden met het standpunt van Finland. De leiders van het buurland hebben zich donderdag uitgesproken voor een lidmaatschapsaanvraag. Zweden en Finland zijn momenteel de enige Noordse landen die geen lid zijn van het bondgenootschap. De twee landen zullen naar verwachting samen optrekken in het lidmaatschapsproces. Rusland wil niet dat Finland en Zweden lid worden en heeft gedreigd met de inzet van onder meer kernwapens en hypersonische raketten.

Terwijl het lidmaatschapsproces loopt, worden Zweden en Finland bij een eventuele aanval niet beschermd door de NAVO. Om die reden zullen ze veiligheidsgaranties willen van een aantal lidstaten. De Verenigde Staten, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk hebben die al toegezegd. Zweden en Finland zijn pas volwaardig NAVO-lid als alle dertig leden akkoord gaan met hun toetreding. Dit goedkeuringsproces kan een jaar duren.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,938
Diesel1,912

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden