Clicky

 Haven Amsterdam: blokkade Greenpeace zorgt voor vertraging

Haven Amsterdam: blokkade Greenpeace zorgt voor vertraging
11-05-2022 12:22 | Incidenten | auteur ANP

AMSTERDAM - De blokkade van een schip met soja in de Noordersluis in IJmuiden zorgt voor problemen voor de haven van Amsterdam, omdat andere schepen vertraging oplopen. De haven gaat daarom schepen via de nieuwe Zeesluis IJmuiden laten varen, aldus een woordvoerster van het havenbedrijf.

Door de blokkade zit het 225 meter lange schip Crimson Ace, met 60 miljoen kilo soja uit Brazilië aan boord, vast in de Noordersluis. De actievoerders van Greenpeace willen met de actie aandacht trekken voor de nadelige gevolgen die grootscheepse sojateelt volgens hen heeft voor de natuur. Er is een spandoek opgehangen voor de sluisdeur.

De woordvoerster van de haven van Amsterdam zegt dat de haven het doel van Greenpeace goed vindt, maar dat het middel van blokkade niet wenselijk is. "Ze leggen de haven plat met die actie." Volgens haar lopen negentien schepen vertraging op door de blokkade. Die zullen nu door de Zeesluis gaan in plaats van de Noordersluis.

Blokkade gaat door

Greenpeace laat weten dat de klimmers die sinds vannacht het schip blokkeren er nog zijn. "De blokkade gaat door", aldus de Greenpeace-woordvoerster. De politie is aanwezig om de situatie in de gaten te houden. Burgemeester van Velsen Frank Dales heeft laten weten dat hij het demonstratierecht belangrijk vindt en nog niet ingrijpt. Wel moet hij ook de belangen van onder meer de scheepvaart meewegen. Betrokken partijen zijn woensdagmiddag opnieuw met elkaar in gesprek om een oplossing te vinden.

De haven van Amsterdam vindt het overigens nog veel te vroeg voor eventuele juridische stappen tegen Greenpeace. "We zullen later gaan nadenken over de consequenties."

De actievoerders komen uit Brazilië en een reeks Europese landen. Op het water varen rubberboten met demonstranten met spandoeken. Verder drijven er grote kubussen in het water voor de sluisdeuren, met daarop de boodschap "Protect Nature" en de namen van meer dan 10.000 sympathisanten. Greenpeace wil vooral dat het Europese wetsvoorstel voor de zogeheten Bossenwet aangescherpt wordt, om bossen en andere ecosystemen beter te beschermen.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,103
Diesel1,924

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions