Clicky

 
Transport Online - Eerste staking uit reeks in streekvervoer begint met 100 stakers

Eerste staking uit reeks in streekvervoer begint met 100 stakers

Eerste staking uit reeks in streekvervoer begint met 100 stakers
11-05-2022 11:36 | Stakingen | auteur ANP

OUDE PEKELA - De eerste estafettestaking in het streekvervoer is woensdagochtend met zo'n honderd stakers begonnen in het noordoosten van het land. Bij de standplaatsen Oude Pekela, Stadskanaal en Emmen leggen werknemers woensdag het werk neer nadat een eerder eindbod in de cao-onderhandelingen door vakbond FNV werd afgewezen. De bond had de werkgevers tot vorige week dinsdag de tijd gegeven om met een nieuw bod te komen.

"Het busstation in Emmen staat vol met buschauffeurs", aldus bestuurder FNV Streekvervoer Edwin Kuiper. Hij noemt de eerder door de vakbond aangekondigde staking "een overduidelijk succes". Het streekvervoer in de omgeving ligt op een enkele bus na stil. Later op de dag verwacht Kuiper nog meer stakers, waaronder mensen die de dag ervoor een late dienst hadden.

Volgens de FNV braken de werkgevers in februari de cao-onderhandelingen plots af door onaangekondigd met een eindbod te komen. Dit bod werd door de leden weggestemd. Daarop stuurde de FNV een ultimatum met de oorspronkelijke eisen. Volgens de FNV wilden de werkgevers ook daar niet over praten en wordt daarom nu gestaakt.

Eerder liet de FNV al weten dat de stakingen voor overlast voor het publiek kunnen zorgen. De bond probeert de overlast te beperken, door bijvoorbeeld tijdens de eindexamens niet te staken. "Dat de mensen toch staken, laat zien hoe hoog de nood is", zei Marijn van der Gaag, bestuurder FNV Streekvervoer, maandag. "Door slechte beloning komen er te weinig nieuwe, jonge collega’s bij en de werkdruk is al jarenlang zo hoog dat het ziekteverzuim op sommige plekken 25 procent is."

Waar de volgende staking plaats gaat vinden, is nog niet bekend.

De nieuwe cao moet gaan gelden met terugwerkende kracht van 1 juli 2021 tot en met 31 december 2022. In het streekvervoer werken in totaal zo’n 13.000 mensen.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,938
Diesel1,912

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden