Clicky

 Al Jazeera-journaliste Shireen Abu Akleh komt om bij strijd Westelijke Jordaanoever

Al Jazeera-journaliste Shireen Abu Akleh komt om bij strijd Westelijke Jordaanoever
11-05-2022 11:16 | Buitenland | auteur ANP/AFP/RTR

JERUZALEM - Journaliste Shireen Abu Akleh, een bekende verslaggeefster van de Arabische zender Al Jazeera, is woensdagochtend doodgeschoten bij schermutselingen op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever. De nieuwszender en de Palestijnse autoriteiten zeggen dat ze is gedood door het Israëlische leger. Premier Naftali Bennett van Israël zegt dat het vermoedelijke Palestijnse schutters waren.

Abu Akleh deed verslag van een inval in een vluchtelingenkamp in de buurt van Jenin. Bij een confrontatie tussen het Israëlische leger en gewapende Palestijnse strijders kreeg ze een kogel door het hoofd, aldus de Palestijnse autoriteiten. Twee andere journalisten zouden gewond zijn geraakt. Het gaat om een producer van Al Jazeera en een journalist van een Palestijnse krant.

Een fotograaf van het Franse persbureau AFP was ter plaatse toen Abu Akleh stierf. Die bevestigt dat de 51-jarige vrouw is doodgeschoten door Israëlische militairen en meldt dat ze een persvest droeg.

Israëlische autoriteiten

De Israëlische autoriteiten weerspreken die lezing. "Volgens de informatie die wij hebben gekregen lijkt het waarschijnlijk dat gewapende Palestijnen, die in het wilde weg het vuur hadden geopend, verantwoordelijk zijn voor de onfortuinlijke dood van de journalist", aldus premier Bennett.

Buitenlandminister Yair Lapid zei eerder de dood van Abu Akleh te betreuren en bood aan een gezamenlijk onderzoek te starten met de Palestijnse autoriteiten, maar die hebben dat aanbod vooralsnog afgewezen, zegt Bennett. Het Israëlische leger gaat volgens hem ondertussen door met "zijn antiterreuroperaties om de golf van dodelijke terreur te stoppen en om de veiligheid van de burgers van Israël te herstellen".

Onderzoek

Al Jazeera roept de internationale gemeenschap op Israël verantwoordelijk te houden voor Abu Aklehs dood. "Bij een flagrante moord, in strijd met internationale wetten en normen, hebben de Israëlische bezettingstroepen in koelen bloede de correspondent van Al Jazeera in Palestina vermoord", staat in een verklaring van de in Qatar gevestigde zender. De Palestijnse autoriteiten spreken van een "executie".

Volgens de Amerikaanse ambassadeur in Israël Tom Nides had de vrouw de Palestijnse en Amerikaanse nationaliteit. "Ik moedig een diepgravend onderzoek aan naar de omstandigheden rond haar dood en het verwonden van ten minste een andere journalist vandaag in Jenin", twitterde hij.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,088
Diesel1,906

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions