Clicky

 
Transport Online - Woede in Kamer over volle asielopvang in Ter Apel

Woede in Kamer over volle asielopvang in Ter Apel

Woede in Kamer over volle asielopvang in Ter Apel
11-05-2022 10:32 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - In de Tweede Kamer is met woede en afschuw gereageerd op beelden uit Ter Apel, waar bij het aanmeldcentrum voor asielzoekers mensen in de nacht van dinsdag op woensdag uren buiten moesten wachten op een slaapplek.

"Verschrikkelijk en mensonterend", zegt GroenLinks-Kamerlid Suzanne Kröger. "Maar niet onverwacht." Het is volgens haar "bewust beleid" om de opvangcapaciteit zo krap mogelijk te plannen. Zij pleit voor meer kleinschalige opvang, omdat daar meer draagvlak voor is bij gemeenten dan voor grote opvangcentra als dat in Ter Apel. Daar moet extra geld voor komen.

Kröger herhaalt verder haar oproep aan staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) tot een gezamenlijke aanpak voor de opvang van reguliere asielzoekers en vluchtelingen uit Oekraïne. "Het is schrijnend dat er duizenden bedden voor Oekraïners leegstaan, terwijl in Ter Apel mensen op de grond moeten liggen."

'Puinhoop'

"De asielopvang is een puinhoop", zegt SP-Kamerlid Jasper van Dijk. "Het kabinet moet veel meer werk maken van goede opvang met voldoende capaciteit en snellere procedures. Mensen die recht hebben op asiel moeten snel doorstromen, mensen die geen recht hebben op asiel moeten terugkeren."

"Het is te triest voor woorden dat we als land zo omgaan met mensen die op de vlucht zijn voor oorlog en geweld", zegt PvdA'er Kati Piri. "Onwil of onmacht, feit is dat het kabinet hard faalt om fatsoenlijke opvang voor deze mensen te regelen. De staatssecretaris moet acuut stad en land af om op zoek te gaan naar extra slaapplekken."

Tweede aanmeldcentrum

"Wat een schrijnende beelden", zegt Kamerlid Don Ceder van de ChristenUnie. "Dit is onacceptabel. Het kan niet zo zijn dat we op deze manier mensen die van oorlogen en conflict vluchten zo in Nederland verwelkomen. We kunnen en moeten beter."

CDA'er Evert Jan Slootweg vindt het "onbestaanbaar" dat mensen buiten moeten slapen. "Er wordt te veel van Ter Apel gevraagd. Daarom wil het CDA op korte termijn een tweede aanmeldcentrum voor de eerste opvang van asielzoekers." De partij pleit al langer voor de aanstelling van een landelijke coördinator om sneller extra opvang te regelen wanneer dat nodig is.

"Dit kan niet meer", vindt Anne-Marijke Podt van D66. "Er moét voor de zomer een aanmeldcentrum bij." Het moet wat haar betreft voor gemeenten aantrekkelijker worden om asielzoekers op te vangen. Ook pleit zij voor meer "permanente centra", in plaats van steeds wisselende locaties voor noodopvang.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,456
Diesel2,295

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 27 juni t/m zondag 3 juli

Alle Rijverboden