Clicky


Zangeres S10 naar finale van Eurovisie Songfestival

Zangeres S10 naar finale van Eurovisie Songfestival
10-05-2022 23:15 | Showbizz | auteur ANP

TURIJN - Nederland is door naar de finale van het Eurovisie Songfestival op zaterdag. Zangeres S10 wist met haar nummer De Diepte dinsdag tijdens de eerste halve finale in Turijn een plekje te bemachtigen. Zoals verwacht is Oekraïne, dat volgens de wedkantoren de grootste kans maakt op de winst, ook door.

In totaal streden zeventien landen om tien finaleplekken. Ook Zwitserland, Armenië, IJsland, Litouwen, Portugal, Noorwegen, Griekenland en Moldavië zijn door. Nederland werd als laatste finalist bekendgemaakt.

Op donderdag vindt de tweede halve finale plaats. Daarin strijden achttien landen, waaronder Finland, Australië, Ierland, België en Zweden, om tien finaleplekken. Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje en Groot-Brittannië, zijn al verzekerd van een finaleplaats.

Nederland staat dankzij S10 voor het zesde jaar op rij in de finale. Daarmee hoort Nederland bij de best scorende landen van de afgelopen jaren. Alleen Zweden en Oekraïne hebben een nog langere reeks finaleplaatsen behaald. Oekraïne plaatste zich dinsdagavond zelfs voor de zeventiende keer op rij voor de eindstrijd. Het land, dat sinds 2003 meedoet, miste daarmee nog geen enkele finale.

Sinds Anouk Nederland in 2013 uit een diep songfestivaldal hielp, wist alleen Trijntje Oosterhuis in 2015 de finale niet te halen. Daarvoor zette Nederland een recordreeks van acht gemiste finales op rij neer. Sindsdien doet Nederland weer serieus mee met als hoogtepunten de tweede plaats van The Common Linnets in 2014 en de winst van Duncan Laurence in 2019.

Met De Diepte klinkt voor het eerst in 24 jaar tijd de Nederlandse taal weer in een finale van het Songfestival. De laatste keer dat dat gebeurde was in 1998 toen Edsilia Rombley met Hemel en Aarde de vierde plaats behaalde in het Britse Birmingham. Sinds 1999 staat het landen vrij om zelf te bepalen in welke taal ze op het songfestivalpodium zingen.

Nederland koos na het veranderen van de regels alleen in 2010 nog voor een Nederlandstalige inzending. Sieneke strandde toen met het liedje Ik Ben Verliefd (Sha-la-lie) in de halve finales.