Clicky

 
Transport Online - België: Bij smartphone gebruik achter het stuur: rijbewijs acht dagen kwijt

België: Bij smartphone gebruik achter het stuur: rijbewijs acht dagen kwijt

België: Bij smartphone gebruik achter het stuur: rijbewijs acht dagen kwijt
10-05-2022 13:58 | België | auteur Redactie | Esther van der Wal

BRUSSEL - De laatste jaren is het gebruik van mobiele apparaten zoals een smartphone tijdens het rijden aanzienlijk toegenomen. Uit een Europese enquête blijkt dat één op vier Belgische bestuurders berichten leest of verstuurt tijdens het rijden en dat één op zes nog steeds niet handsfree belt achter het stuur. Afleiding door gsm- of smartphonegebruik achter het stuur is een van de grote “killers” in het verkeer, meldt het Belgische Openbaar Ministerie.

Volgens Vias Institute houdt acht procent van de dodelijke ongevallen verband met het gebruik van gsm’s achter het stuur, wat naar schatting zou leiden tot een vijftigtal doden en zo'n 4500 gewonden per jaar. Naast de gsm of smartphone zijn er tegenwoordig echter ook tal van andere apparaten met een scherm die bestuurders kunnen afleiden en daardoor het risico op ongevallen aanzienlijk kunnen verhogen.

Momenteel is de Vlaamse Stichting Verkeerskunde een nieuwe grootschalige campagne gestart om bestuurders te overtuigen om in “automodus” te gaan en zo afleiding in het verkeer tot een minimum te beperken.

Parket Oost-Vlaanderen, maar ook meerdere andere Belgische regio's waaronder Halle-Vilvoorden, Meetjesland, Puyenbroeck..., nemen ook deel aan deze actie. Wie een mobiel apparaat gebruikt tijdens het rijden, zonder dat het in een daartoe bestemde houder bevestigd is, riskeert de onmiddellijke intrekking van het rijbewijs voor de duur van acht dagen.

De campagne loopt van 9 tot en met 20 mei 2022. Daarna wordt geëvalueerd of de campagne een vervolg krijgt.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,008
Diesel1,960

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden