Clicky

 Prins Charles spreekt troonrede uit namens koningin Elizabeth

Prins Charles spreekt troonrede uit namens koningin Elizabeth
10-05-2022 14:06 | Binnenland | auteur ANP

LONDEN - De Britse prins Charles heeft in Londen het parlementaire jaar geopend met een troonrede die hij hield namens koningin Elizabeth. De prioriteiten van de regering zijn economische groei en hulp voor gezinnen die te maken hebben met stijgende kosten voor het levensonderhoud, zei hij.

Charles zette in de zogeheten Queen's Speech de belangrijkste beleidsplannen uiteen. De regering van Boris Johnson gaat wetten indienen voor onder meer goedkopere en schonere energie, betere huisvesting en hervormingen in het onderwijs.

Ook verwees de prins van Wales naar de oorlog in Oekraïne. "De regering zal een leidende rol spelen bij het verdedigen van democratie en vrijheid over de hele wereld", zei hij. Charles verklaarde daarnaast dat de regering "kansen zal blijven grijpen" die door de brexit ontstaan en kondigde ook andere plannen voor de economie aan.

De 73-jarige prins ging niet op de stoel van koningin Elizabeth zitten, die afwezig is vanwege haar gezondheid, maar die van haar wijlen echtgenoot prins Philip. Naast Charles waren stoelen geplaatst voor zijn echtgenote Camilla en zijn oudste zoon William. In de troonrede werd niets over Elizabeths afwezigheid gezegd. Wel vertelde Charles dat zijn moeder uitkijkt naar de festiviteiten die worden gehouden omdat ze zeventig jaar op de troon zit.

Na de Queen's Speech maken de volksvertegenwoordigers een begin met het nieuwe parlementaire jaar. Dat doen beide kamers van het parlement met een debat over de inhoud van de door de regering geschreven toespraak. De Britse premier is daarbij aanwezig.

Een dag voor de traditionele opening van het parlementair jaar werd bekend dat de koningin zou worden vervangen door haar oudste zoon en beoogde opvolger. De 96-jarige Elizabeth, al zeventig jaar het Britse staatshoofd, kampt met mobiliteitsproblemen. In 1959 en 1963 kon ze ook niet aanwezig zijn, toen omdat ze in verwachting was.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,168
Diesel1,995

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats