Clicky


Premier Johnson: brexitafspraken Noord-Ierland onhoudbaar

Premier Johnson: brexitafspraken Noord-Ierland onhoudbaar
10-05-2022 13:39 | Buitenland | auteur ANP/RTR/AFP

LONDEN - De brexitafspraken tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk over Noord-Ierland zijn volgens de Britse premier Boris Johnson onhoudbaar. Volgens een woordvoerder van de minister-president is de situatie in het gebied nu "zeer ernstig".

Pro-Britse politici in Noord-Ierland hebben eerder gezegd geen ministers te willen leveren voor de Noord-Ierse regering als de afspraken niet worden aangepast. Daardoor dreigt een impasse bij de formatie van een regering, want een principeafspraak schrijft voor dat in ieder kabinet pro-Britse protestanten én pro-Ierse katholieken moeten zitten.

De status van Noord-Ierland na het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie is al tijden een groot politiek probleem. Omdat Ierland EU-lid is zouden er douanecontroles op goederen moeten komen bij de grens met Noord-Ierland, maar dit ligt erg gevoelig. Na decennia van strijd tussen pro-Ierse katholieken en pro-Britse protestanten werd in een vredesakkoord uit de jaren negentig afgesproken dat er nooit een harde grens tussen Noord-Ierland en Ierland zou komen.

Bijzondere EU-status

Om dit mogelijk te houden na de brexit is de grens tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk nu getrokken tussen Noord-Ierland en het Britse eiland. Daardoor moet de douane nu goederen controleren die tussen Groot-Brittannië en Noord-Ierland worden vervoerd.

Eerder deze week meldde The Times dat de Britse minister van Buitenlandse Zaken Liz Truss de bijzondere EU-status van Noord-Ierland wil afschaffen. Daarmee zou ze pogingen om met de EU tot een oplossing te komen over het gebied opgeven. Johnson beweert dat de Europese Commissie, het dagelijks EU-bestuur, niet genoeg moeite doet om "economische en politieke ontwrichting" in Noord-Ierland te voorkomen.

Afgelopen weekend werd de pro-Ierse partij Sinn Féin de grootste partij bij de de Noord-Ierse parlementsverkiezingen. Die partij streeft naar een referendum over de hereniging van Noord-Ierland met Ierland, maar wil dat niet meteen organiseren.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 22 mei t/m zondag 28 mei

Alle Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,972
Diesel1,656

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats