Clicky

 
Transport Online - TX Logistik test 838 meter lange trein voor Coop in Zweden

TX Logistik test 838 meter lange trein voor Coop in Zweden

TX Logistik test 838 meter lange trein voor Coop in Zweden
10-05-2022 09:37 | Bedrijfsnieuws | auteur Redactie | Esther van der Wal

MALMÖ/TROISDORF - TX Logistik AB, de Zweedse dochteronderneming van het Duitse TX Logistik AG, heeft een trein met een lengte van 838 meter in Zweden laten rijden. Het spoorlogistiekbedrijf, dat deel uitmaakt van de Mercitalia Group (Gruppo FS Italiane), exploiteerde de volgeladen trein op het ongeveer 500 kilometer lange traject tussen Malmö en Frövi (provincie Örebro). Er werden levensmiddelen voor de Zweedse winkelketen Coop vervoerd. De Zweedse transportinfrastructuurautoriteit Trafikverket was de derde partner die betrokken was bij de testrit.

Op de meeste trajecten in Zweden zijn tot nu toe alleen treinen met een maximale lengte van 630 meter toegestaan. "Een uitbreiding tot 838 meter zou de transportcapaciteit aanzienlijk vergroten en zo het goederenvervoer per spoor nog efficiënter en aantrekkelijker maken voor verladers", zegt Lars Winther Sørensen, Managing Director van TX Logistik AB in Zweden.

Dit is op zijn beurt een essentiële voorwaarde om meer goederen van de weg naar het spoor te verplaatsen. Zelfs voor goederen die tot nu toe bijna uitsluitend over de weg zijn vervoerd, is Lars Winther Sørensen van mening dat uitgebreider gebruik van het spoor mogelijk is.

Ook de inzet van langere treinen is een belangrijke impuls voor klimaatslim spoorvervoer. Met name de combinatie van hoog laadvermogen per trein en hoge snelheid zorgt voor een zeer productief transportsysteem.

De testtrein vervoerde 48 opleggers en reed met snelheden tot 120 kilometer per uur. Dit was sneller dan treinen in vergelijkbare testritten in andere landen. Hij werd aangedreven door een vierassige locomotief, die normaal gesproken wordt gebruikt in het goederenvervoer per spoor.

Coop vervoert sinds 2009 voedsel en andere goederen per spoor in Zweden. Sinds 2012 rijdt TX Logistik voor de detailhandelketen tussen Bro, 30 kilometer ten noordwesten van Stockholm, en Malmö. Nog maar twee jaar geleden is het aantal ritten verdubbeld van tien naar twintig.

"Vandaag de dag wordt 30 procent van onze transporten per spoor afgehandeld", legt Peter Rosendahl uit, transportmanager bij Coop Logistik. De winkelketen zou graag het aandeel verder vergroten. "Daarom deden we mee in dit toekomstgerichte project en hopen te kunnen verlengen onze treinen in de nabije toekomst."

TX Logistik, Coop en Trafikverket werkten nauw samen plannen en uitvoeren van de twee testritten op 8 en 9 mei. Verdere tests in Zweden staan gepland.

Foto's

  • J.Roeland
    COOP

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,306
Diesel2,113

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 16 mei t/m zondag 22 mei

Alle Rijverboden