Clicky

 
Transport Online - Risico van hypotheek afgenomen door stijgende huizenprijzen

Risico van hypotheek afgenomen door stijgende huizenprijzen

Risico van hypotheek afgenomen door stijgende huizenprijzen
10-05-2022 00:17 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - Het financiële risico van een hypotheek voor een huis is de afgelopen jaren flink gedaald. Huizen zijn flink meer waard geworden, terwijl de hypotheken minder snel stegen. Daardoor staan nu volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) veel minder huizen ‘onder water’, waar sprake van is als de hypotheekschuld hoger is dan de waarde van het huis. Dat kan problemen opleveren bij het verkopen van de woning.

In 2020 had 6 procent van de eigenaren een huis dat ‘onder water’ stond, tegenover 33 procent in 2014. Volgens een woordvoerder van het CBS is dat na die meest recente meting alleen maar verder gedaald. Dat komt doordat hypotheken tegenwoordig verplicht afgelost moeten worden en huizen alleen maar meer waard zijn geworden.

Vooral bij huiseigenaren onder de 25 jaar is de woning nog weleens minder waard dan de hypotheekschuld, maar ook in die groep was dat twee jaar geleden nog maar in 15 procent van de gevallen zo. In 2014 was dat nog 62 procent. Dat jaar bevond de hoeveelheid huizen met zogeheten onderwaarde zich op een dieptepunt, omdat de huizenprijzen in de jaren na de kredietcrisis van 2008 erg daalden.

17 procent van de huiseigenaren had in 2020 geen hypotheekschuld. Dat komt de afgelopen jaren steeds iets vaker voor.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,938
Diesel1,912

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden